Αλλάζει “θεραπεία” στη γρίπη

Τα «μοντέλα» αντιμετώπισης του ιού της νέας γρίπης σε χώρες του νότιου ημισφαιρίου εξετάζουν οι υπεύθυνοι του υπουργείου Υγείας.

Το επιτελείο επιστημόνων αξιολογούν κυρίως τη στάση που τηρούν οι αρχές της Αυστραλίας, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα να λάβουν αντίστοιχα μέτρα τον χειμώνα. Σε αναμονή του δεύτερου κύματος, οι ειδικοί κάνουν πλέον οικονομία δυνάμεων και σταθμίζουν τη στάση τους σε κάθε περιστατικό ξεχωριστά, ανάλογα με τη βαρύτητά του.

Η Ελλάδα έχει πάρει και την έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για αλλαγή της στρατηγικής της. Οι υπεύθυνοι του ΠΟΥ καλούν τις υγειονομικές υπηρεσίες των χωρών να περάσουν από το στάδιο της καθημερινής καταγραφής των μεμονωμένων περιστατικών στο στάδιο της προστασίας και στην επιτήρηση της παθογονικότητας του ιού Α (Η1Ν1).

 

 

 

Η αλλαγή της στάσης υπαγορεύτηκε από τη ραγδαία εξάπλωση της νέας γρίπης. Στη χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 450 κρούσματα, από τα οποία το 95% έχει ιαθεί πλήρως.

Η επιτήρηση της επιδημίας εστιάζεται σε ειδικούς χώρους, όπως οι κατασκηνώσεις, στις οποίες έρχονται και παιδιά από το εξωτερικό.

Η στάση που τηρείται πλέον από το υπουργείο Υγείας εστιάζεται στα εξής σημεία: στην κλινική και εργαστηριακή αντιμετώπιση των σοβαρών περιστατικών. Οι επιστήμονες λαμβάνουν τακτικά δείγματα, προκειμένου να παρακολουθούν εάν έχει αλλάξει η παθογονικότητα του ιού.

Τα αντι-ιικά φάρμακα χρησιμοποιούνται προσεκτικά και όπου απαιτείται, ενώ η βασική οδηγία που δίνεται στους νοσούντες είναι να παραμένουν στο σπίτι και να μην κυκλοφορούν, προκειμένου να μη διασπείρουν τον ιό.

Το επόμενο στάδιο είναι να οργανωθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, στις οποίες ανήκει το προσωπικό των υγειονομικών μονάδων και οι χρονίως πάσχοντες.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι το εμβόλιο κατά του νέου ιού της γρίπης δεν αναμένεται να βρίσκεται στη χώρα μας πριν από τον Δεκέμβριο. Από το υπουργείο Υγείας, ωστόσο, υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι παρτίδες του θα φτάσουν στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο. Οι υπεύθυνοι επικαλούνται τα προσύμφωνα που έχουν υπογράψει με τις τρεις προμηθεύτριες εταιρείες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Σε καραντίνα έχουν τεθεί περισσότεροι από 100 Αμερικανοί και Βρετανοί μαθητές στην Κίνα, οι οποίοι διαγνώστηκαν με τον ιό Η1Ν1. Τα παιδιά, τα οποία έρχονται να προστεθούν σε εκατοντάδες τουρίστες που έχει θέσει σε καραντίνα το Πεκίνο από το ξέσπασμα της νέας γρίπης, βρίσκονταν εκεί για εκπαιδευτική εκδρομή.

Εν τω μεταξύ σε κατάσταση «υγειονομικής έκτακτης ανάγκης» κηρύχθηκε η Αργεντινή, αφότου εντοπίστηκε κρούσμα του ιού Η1Ν1 σε εκτροφείο χοίρων στην περιοχή του Μπουένος Αϊρες, το δεύτερο του είδους στη χώρα, η οποία μάλιστα έχει θρηνήσει 137 θύματα.

Την ώρα που η πρωτοφανής ταχύτητα εξάπλωσης του ιού Η1Ν1 οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να σταματήσει να μετρά μεμονωμένα κρούσματα, ενδιαφέρον παρουσιάζει έρευνα που δείχνει ότι μόνο οι Κινέζοι (το 64%), οι Βολιβιανοί (59%), οι Αργεντινοί (41%) και οι Γάλλοι (40%) ανησυχούν για τη νέα γρίπη. Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία διενεργήθηκε σε 19 χώρες και δημοσιεύθηκε χθες στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», κατά μέσο όρο μόνο το 28% των κατοίκων αυτών των χωρών πιστεύουν ότι το θέμα «τους αφορά άμεσα».

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων δήλωσαν χθες ότι δεν ανησυχούν για τυχόν έλλειψη εμβολίων κατά της νέας γρίπης, αλλά για επανεμφάνισή της το φθινόπωρο. Για καταστροφολογία κατηγορήθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Φροντίδας Νεογνών της Βρετανίας, επειδή συμβούλευε τις γυναίκες να μη μείνουν έγκυες μέχρι να περάσει η γρίπη.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

 

ΑΝΘΙΜΟΣ
Αφορίζει σενάρια με τη Θεία Κοινωνία

Σχέδιο απίστων, με σκοπό να μειώσουν στη συνείδηση των χριστιανών την πίστη τους στα ιερά μυστήρια, «βλέπει» ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος πίσω από τις ανησυχίες που διατυπώνονται για ενδεχόμενη μετάδοση του ιού της νέας γρίπης στις εκκλησίες, μέσω της Θείας Κοινωνίας. Ωστόσο, κάλεσε όσους πιστούς έχουν νοσήσει, να απέχουν από το εκκλησίασμα για μία ή δύο Κυριακές, μέχρι να θεραπευτούν.

«Είναι δεδομένο πόρισμα της επιστήμης ότι ο άρτος και ο οίνος που χρησιμοποιούνται για τη Θεία Κοινωνία είναι δύο προϊόντα στα οποία δεν μπορεί να επιζήσει κανένα μικρόβιο γρίπης. Δεν μπορούν να ζήσουν ούτε στο ψωμί, ούτε στο κρασί, πολύ περισσότερο όταν αυτά είναι σώμα και αίμα Κυρίου μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας», είπε στο χθεσινό του κήρυγμα στον Ι.Ν. Ιωάννου Χρυσοστόμου στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Ανθιμος διερωτήθηκε γιατί κανένας δεν ανησύχησε για άλλους χώρους συνάθροισης ανθρώπων, όπως τα γήπεδα, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι, παρά μόνο για την εκκλησία.

«Η εκκλησία σας επείραξε, για μια φορά την εβδομάδα που θα πάνε οι άνθρωποι εκουσίως και με την πίστη για να λατρέψουν τον Θεό και ενδεχομένως να κοινωνήσουν; Τι σας ενοχλεί; Γιατί τόσο ενδιαφέρον;», διερωτήθηκε.

Εν όψει, πάντως, των επαφών της Ιεράς Συνόδου με το υπουργείο Υγείας, ο ίδιος απηύθυνε κάλεσμα στους χριστιανούς ως ποιμαντορική μέριμνα, όπως είπε. «Οσοι προσεβλήθητε από το μικρόβιο της γρίπης, για μια-δυο Κυριακές, ώσπου να θεραπευτείτε, μείνετε στο σπίτι σας, μην έρχεστε εδώ».