Αλλάζει το σύστημα εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία

ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ η αλλαγή του συστήματος εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία με στόχο το σύστημα να γίνει πιο αποτελεσματικό και να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που δέχεται το υπουργείο Υγείας, για να εφαρμοστεί το νέο σύστημα θα πρέπει προηγουμένως να έχει λυθεί σε μεγάλο μέρος το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, νοσηλευτών και γιατρών, κάτι που αναμένεται να έχει γίνει μέχρι τις αρχές του 2009.

Ειδικοί, οι οποίοι μελετούν το θέμα, κάνουν λόγο για πέντε ομάδες εφημερευόντων νοσοκομείων αντί για τέσσερις που είναι σήμερα, με κεντρικό νοσοκομείο εφημερίας το Πανεπιστημιακό Αττικό Νοσοκομείο.

Στόχος είναι να ενισχυθούν επίσης τα περιφερειακά νοσοκομεία, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο που παρατηρείται τα τελευταία είκοσι χρόνια, να επιλέγουν δηλαδή οι ασθενείς μεγάλα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων τα οποία εφημερεύουν.

Όπως ανέφερε σήμερα στους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Υγείας Γεώργιος Παπαγεωργίου, το υπάρχον σύστημα εφημεριών θα αναδιαρθρωθεί για να γίνει πιο αποτελεσματικό.

Σε δύο – τρεις εβδομάδες, όπως είπε, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες στο ΑΣΕΠ και θα προχωρούν πλέον με γοργότερους ρυθμούς οι προσλήψεις στο χώρο της Υγείας.

Η στελέχωση των νοσοκομείων με επιπλέον προσωπικό δεν θα έχει ως μόνο στόχο την εξάλειψη των ράντζων, αλλά και την παροχή ουσιαστικής φροντίδας στους ασθενείς, υπογραμμίζει το υπουργείο Υγείας.

Ακόμη, ανακοινώθηκε ότι θα λειτουργήσουν το συντομότερο τα 150 επιπλέον κρεβάτια μονάδων εντατικής θεραπείας, τα οποία δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Τέλος, ο υφυπουργός εξήγησε ότι προχωρά με γοργούς ρυθμούς το εθνικό σχέδιο δράσης για τον έλεγχο και την εξάλειψη της φυματίωσης, ασθένεια η οποία επανεμφανίζεται τα τελευταία χρόνια στις δυτικές κοινωνίες.