Αλλάζει το σύστημα προμηθειών,

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων που αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλαγή του συστήματος προμηθειών των μονάδων υγείας, θέσπιση λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων και αποτύπωση στον προϋπολογισμό 3.000 προσλήψεων νοσηλευτών, είναι οι δεσμεύσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις πρώτες 100 ημέρες της νέας κυβέρνησης.

Η υπουργός κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η υφυπουργός κ. Φώφη Γεννηματά, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσαν ότι τα χρέη των νοσοκομείων θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του κράτους, ενώ έως το τέλος του 2009 θα έχει γίνει η αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους τους. Στο πλαίσιο αυτό θα συγκροτηθεί κοινή επιτροπή από τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών για τη διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές. Σύμφωνα με την υπουργό, αυτό θα συνδυαστεί με αλλαγή του συστήματος προμηθειών που θα είναι αποκεντρωμένο, με ανοιχτούς ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, ενιαία κωδικοποίηση των ειδών και με καθιέρωση διπλογραφικού συστήματος στα νοσοκομεία. Οπως τόνισε, «δεν μηδενίζουμε το κοντέρ για να βρεθούμε σε λίγα χρόνια στην ίδια κατάσταση». Στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων, η κ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι θα καθιερωθεί λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων, επισημαίνοντας ότι η κατάργησή της από την προηγούμενη κυβέρνηση σε συνδυασμό με τον τρόπο τιμολόγησης και την απουσία ελέγχου, επέφερε βάρος στα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου, περιγράφοντας την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, έκανε λόγο για «μαύρη εικόνα αδιαφάνειας και εστίες διαφθοράς» ως αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών προηγούμενων κυβερνήσεων. Οπως είπε, το σύστημα προμηθειών δεν λειτούργησε και, αναφερόμενη στις εξωσυμβατικές προμήθειες, τόνισε ότι «η εξαίρεση έγινε κανόνας με πρόσχημα τις ανάγκες των νοσοκομείων».

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου έκανε λόγο για τριτοκοσμική κατάσταση στα νοσοκομεία λόγω έλλειψης προσωπικού, αναφέροντας ότι στην Ελλάδα αντιστοιχούν 3 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, τη στιγμή που ο μέσος όρος των χωρών του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη είναι 9 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους. Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε τη δέσμευση για 3.000 νέες προσλήψεις νοσηλευτών για το 2010.

Στις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι και η αξιολόγηση και ενδεχομένως αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Οπως είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, η αρχική εικόνα είναι ενός θεσμικού πλαισίου αντιφατικού και αποσπασματικού που δεν εφαρμόζεται. «Δεν βρήκαμε υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του, οι δήμοι έχουν σταματήσει τις αδειοδοτήσεις καταστημάτων σε σχέση με τα μέτρα, δεν υπάρχει συγκροτημένη υπηρεσία που να χειρίζεται τα θέματα», δήλωσε, χαρακτηρίζοντας το θεσμικό πλαίσιο «ένα πουκάμισο αδειανό».

Μεταξύ των παρεμβάσεων που προωθεί το υπουργείο Υγείας είναι και η δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με μονάδες οικογενειακής ιατρικής σε κάθε γειτονιά και ηλεκτρονική κάρτα υγείας, η επέκταση του ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα, καθώς και η καθιέρωση πολιτικών πρόληψης των νοσημάτων.

Οι δεσμεύσεις

– Ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων.

– Νέο σύστημα προμηθειών.

– Αποτύπωση-καταγραφή των οικονομικών στοιχείων και του προσωπικού των νοσοκομείων.

– Καθιέρωση λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

– Προσλήψεις 3.000 νοσηλευτών για το 2010 πέραν των συνταξιοδοτήσεων.

– Λειτουργία κλειστών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

– Επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.

– Θέσπιση ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

– Επέκταση του ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα.

– Στήριξη των Κέντρων Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ.