Αλλάζουν όλα στο σύστημα προμηθειών ΕΣΥ

Δημόσιο πλήρωσε ακριβά την αδιαφάνεια…
Της Πεννυς Μπουλουτζα
Με ένα νέο σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων και των μονάδων πρόνοιας της χώρας μας που έχει σκοπό να διασφαλίσει τη διαφάνεια και τη χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, ξεκινά η μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας που επιχειρεί το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Χθες, κατά τη διάρκεια της Κυβερνητικής Επιτροπής για θέματα Υγείας, ο αρμόδιος υπουργός κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος έλαβε το «πράσινο φως» να προχωρήσει σε μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων, που όπως δήλωσε «θα αλλάξουν ριζικά το τοπίο της Υγείας στη χώρα μας». Πρώτος «σταθμός» είναι οι προμήθειες των νοσοκομείων, και όπως είπε ο υπουργός μέσα στον επόμενο διάστημα, θα κατατεθεί ένα «σύγχρονο νομοσχέδιο που διαμορφώνει ένα περιβάλλον ασφάλειας και διαφάνειας για τις προμήθειες». Στόχος του υπουργείου είναι να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο έως το τέλος του έτους.
Ο κ. Αβραμόπουλος, χαρακτήρισε το τοπίο των προμηθειών ως ακατάστατο και άναρχο, αφήνοντας υπαινιγμούς για αδιαφανείς διαδικασίες που κοστίζουν στο κράτος εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Αλλωστε, δεν είναι λίγες οι καταγγελίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς, για υπερτιμολογήσεις υλικών, αλλά και για υπέρογκες προμήθειες υλικών που «λήγουν» πριν χρησιμοποιηθούν. Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο 9.000 διαγωνισμοί για την προμήθεια υλικών των μονάδων υγείας από περίπου 290 φορείς του ΕΣΥ, γεγονός που καταδεικνύει αδυναμία ελέγχου ορθολογικού προγραμματισμού και παρακολούθησης του συστήματος. Αποτέλεσμα αυτού, να σημειώνονται υπερβάσεις στους αρχικούς προϋπολογισμούς για τις προμήθειες, που μόνο το 2005 έφτασαν περίπου το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Επιπλέον, δημιουργούνται διαρκώς χρέη προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων που αυτήν τη στιγμή υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 1,8 δισ. ευρώ.

Βασικά σημεία

Τα βασικά σημεία της νομοθετικής πρότασης του υπουργείου Υγείας (τα οποία είχε παρουσιάσει εκτενώς η «Κ» στο φύλλο της 15ης Οκτωβρίου 2006) αφορούν σε:
– Δημιουργία Κεντρικής Επιτροπής Προμηθειών Υγείας που θα έχει την ευθύνη μεταξύ άλλων της στρατηγικής ανάπτυξης του συστήματος προμηθειών, της παρακολούθησης των τιμών και των αναλώσεων, του ελέγχου, της έγκρισης των προδιαγραφών των διαγωνισμών και κατακύρωσης των συμβάσεων.
– Περαιτέρω αξιοποίηση του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας, (με αλλαγή της ονομασίας) που θα έχει την ευθύνη προκήρυξης και διενέργειας διαγωνισμών για την πλειονότητα των υλικών, καθώς και της ανάπτυξης και διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας των νοσοκομείων.
– Περαιτέρω αξιοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (με αλλαγή της ονομασίας) που θα έχει την ευθύνη προκήρυξης και διενέργειας διαγωνισμών βιοϊατρικού υλικού.
– Περαιτέρω αξιοποίηση του Ερευνητικού Κέντρου Βιολογικών Υλικών (με αλλαγή της ονομασίας) που θα έχει την ευθύνη διατήρησης μητρώου προμηθευτών και προϊόντων, καθώς και του εργαστηριακού και ποιοτικού ελέγχου των προϊόντων.
Σημειώνεται ότι ο κ. Αβραμόπουλος, ερωτώμενος σχετικά με το έργο του προηγούμενου υπουργού κ. Νικήτα Κακλαμάνη στο θέμα των προμηθειών, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει ενιαία πολιτική και ότι η προετοιμασία που έγινε τα προηγούμενα δυόμισι χρόνια οδήγησαν σε αυτό το σημείο.
Επόμενος σταθμός της μεταρρύθμισης του ΕΣΥ, είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο όπως επεσήμανε ο υπουργός «συνιστά μία βαθύτατη μεταρρύθμιση, που εγκαινιάζει το νέο ΕΣΥ της Ελλάδας».

Δίκτυο υπηρεσιών

Στόχος του υπουργείου είναι η δημιουργία ενός δικτύου υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην ευρύτερη ελληνική περιφέρεια, τα οποία θα λειτουργήσουν ως «αναχώματα» των νοσοκομείων, καθώς θα απορροφούν τον μεγάλο όγκο των ασθενών που δεν χρειάζονται υπηρεσίες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας παροχής φροντίδας. Οπως διευκρίνισε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Αριστείδης Καλογερόπουλος, το δίκτυο των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας, θα γίνει αρχικά με την αξιοποίηση των υπαρχόντων δομών του ΕΣΥ, δηλαδή των Κέντρων Υγείας, των περιφερειακών και αγροτικών ιατρείων, ενώ παράλληλα θα εισαχθεί και ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού. Σε δεύτερο στάδιο θα ξεκινήσει η σταδιακή μεταφορά του κλάδου παροχής ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών του ΙΚΑ στο ΕΣΥ -για το θέμα αυτό συνεργάζονται στενά τα υπουργεία Υγείας και Απασχόλησης- και αναμένεται μέσα στην ερχόμενη Ανοιξη να ξεκινήσει πιλοτικά η εφαρμογή αυτής της αλλαγής.

Ζητείται βοήθεια από τους πολίτες για το «φακελάκι»

Τέλος στο γνωστό «φακελάκι» στα νοσοκομεία θα θέσει η οργάνωση ενός ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας, εκτίμησε χθες ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Παράλληλα, ζήτησε εμμέσως τη συνεργασία των πολιτών σε αυτό το θέμα, οι οποίοι αφενός θα πρέπει να καταγγέλλουν τους γιατρούς που ζητούν «φακελάκι», αφετέρου να μην το προσφέρουν…
Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για «συνήθεια που μας έχει κληροδοτήσει το παρελθόν» και ότι «στην ουσία, το φακελάκι είναι έμμεση εξαγορά χρόνου και γιατρού που προτιμούμε». Ερωτηθείς σχετικά με το πώς θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, είπε, ότι από τη στιγμή που θα λειτουργήσει το δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που κατά κάποιο τρόπο θα αποτελεί ένα είδος «φραγμού» στην πρόσβαση στο νοσοκομείο ασθενών που θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν σε ένα Κέντρο Υγείας, φαινόμενα όπως το «φακελάκι» θα εκλείψουν. Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι η Πολιτεία θα είναι άτεγκτη στις περιπτώσεις όπου εντοπίζονται τέτοιου είδους κρούσματα.