Αλμα της νευροχειρουργικής στην Ελλάδα

ΣΕΙΡΑ νέων απεικονιστικών μεθόδων που εφαρμόζονται στη νευροχειρουργική, έχουν επιτρέψει την ανακοπή μεγάλου ρεύματος ασθενών που χρειάζονται νευροχειρουργική επέμβαση στο εξωτερικό, αφού τα περιστατικά καλύπτονται πλήρως στη χώρα μας.

Την τελευταία 10ετία, ο αριθμός ασθενών που κάνει αίτηση νοσηλείας στο εξωτερικό για νευροχειρουργική επέμβαση έχει περιοριστεί στο ένα δέκατο, παρότι μόνο οι όγκοι εγκεφάλου αφορούν το 1-3% του γενικού πληθυσμού.

Τα παραπάνω τόνισε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρίας κ. Βασ. Βάρσος με αφορμή το 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νευροχειρουργικής που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 11-14 Ιουνίου. Ο κ. Βάρσος σημείωσε ότι ο μόνος εξοπλισμός που δεν διαθέτει ακόμη η χώρα μας είναι ο διεγχειρητικός μαγνητικός τομογράφος, τον οποίο όμως διαθέτουν μόλις 12 κέντρα στις ΗΠΑ.

Μεταξύ των θεμάτων που θα παρουσιασθούν στο συνέδριο είναι η μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων, για την αντιμετώπιση βλαβών που έχουν προκύψει από εγκεφαλικά επεισόδια, κρανιοεγκεφαλικούς τραυματισμούς ή αφαίρεση όγκων εγκεφάλου. Οι σχετικές μελέτες διεξάγονται στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Κορέα και βρίσκονται σε μέσο ή τελικό στάδιο. Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Για την αποφυγή βλαβών στους χειρουργούμενους ασθενείς, οι νευροχειρουργοί έχουν τα τελευταία 2-3 χρόνια στη διάθεσή τους νεώτερες τεχνικές, προκειμένου να αποφεύγεται η προσβολή διαφόρων κέντρων από την επέμβαση.

ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΟΜΑΡΚΑΚΗ