Αλυσιδωτές “εκρήξεις” προκαλεί το τρωκτικό του Νοσοκομείου Ρεθύμνου!

Ένας ευμεγέθης ποντικός έφερε τα φώτα της δημοσιότητας στο Ρέθυμνο, οδήγησε τη Διοίκηση του Νοσοκομείου να δώσει εξηγήσεις για το περιστατικό και τους γιατρούς να διαμαρτυρηθούν για ένα περιστατικό που ήρθε στο φως από την Κρητική Επιθεώρηση πριν από 15 μέρες και που μέχρι να κάνει ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης είχε μείνει στα όρια του Νομού.

«Είναι ένα ατυχές περιστατικό, το οποίο δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε ούτε να το αποφύγουμε», είπε χαρακτηριστικά σε χθεσινή του δήλωση ο Διοικητής του Ιδρύματος, Αγάπιος Ακουμιανάκης.

Ο κ. Ακουμιανάκης διαβεβαιώνει και επίσημα ότι το περιστατικό σημειώθηκε ξημερώματα της 25ης Μαρτίου, σε θάλαμο του πρώτου ορόφου δίπλα στην επέκταση του Νοσοκομείου, εκεί όπου συνδέονται τα δύο κτήρια. «Στις 4 τα ξημερώματα μπήκε ένα ποντικός στο θάλαμο ο οποίος όπως ανέφερε ο ασθενής, τον δάγκωσε στο δάχτυλο του χεριού, αλλά εμείς δεν είδαμε τραύμα, παρά μόνο μια αμυχή. Ο ποντικός απομονώθηκε και σκοτώθηκε. Είχε έρθει από τη διπλανή οικοδομή, δεν μπορούμε όμως να κλειδώσουμε τις πόρτες γιατί είναι έξοδοι κινδύνου και επίσης μπαινοβγαίνουν εργάτες. Κάποια στιγμή φαίνεται πως η πόρτα έμεινε ανοιχτή και μπήκε ο ποντικός».

Ο ίδιος σημείωσε πως δεν τίθεται θέμα καθαριότητας στο Νοσοκομείο, εφόσον «συνεργείο κάθε σαράντα μέρες κάνει απεντόμωση και μυοκτονία».

Ο κ. Ακουμιανάκης εκφράζει πάντως την απορία γιατί την σχετική ερώτηση στη Βουλή την έκανε Λασιθιώτης βουλευτής και όχι του Ρεθύμνου, καθώς και για το γεγονός ότι το θέμα πήρε έκταση είκοσι μέρες μετά από το περιστατικό. «Είναι θέμα ωρίμανσης στην κοινή γνώμη πως μερικά θέματα πολιτικής δεν είναι μακρινά και ξένα, μας ακουμπάνε άμεσα και ειδικά όταν είμαστε ευάλωτοι, όπως όταν νοσηλευόμαστε», σημείωσε μιλώντας μέσα από τη συχνότητα του Team FM, o κ.Τάκης Τζανετής, χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, μέλος του τοπικού ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Τζανετής τόνισε πως το όριο στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου έχει ξεπεραστεί, κάτι που το αποδεικνύει το γεγονός ότι «μπαίνουν αρουραίοι, εξαγριωμένοι μάλιστα, οι οποίοι επιτίθενται επανειλημμένως σε έναν άρρωστο και τον δαγκώνουν».

Σημειώνει ωστόσο πως ποτέ το Νοσοκομείο δεν ήταν πρότυπο λειτουργίας όσον αφορά τις υποδομές, ούτε με τη σημερινή κυβέρνηση, ούτε με τις προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ και υπογραμμίζει πως  η σημερινή κατάσταση με την παρουσία και «επίθεση» του αρουραίου, είναι στοιχείο ευρύτερης πολιτικής εγκατάλειψης.

Παράλληλα εκφράζει την έκπληξή του για όλους όσοι γνώριζαν το θέμα από την ημέρα που έγινε ευρέως γνωστό, δηλαδή εδώ και 15 ημέρες και «το μόνο που τους απασχολεί είναι το πως το θέμα θα μείνει στα ρεθυμνιώτικα όρια».

Το πρόβλημα σημειώνει είναι κεντρικό, υπάρχει όμως όπως αναφέρει και ένα θέμα τοπικής ευθύνης που πρέπει να διερευνηθεί.

«Η ολοκλήρωση αλλά μη παράδοση της επέκτασης, πιστεύω ότι σχετίζεται αιτιολογικά με αυτό το οποίο συνέβη. Όσο καιρό η επέκταση ήταν γιαπί, ήταν πλήρως αποκλεισμένη από το νοσοκομείο. Με την πρόοδο των εργασιών και την σχεδόν ολοκλήρωσή τους, έχω την εντύπωση ότι τα σημεία επικοινωνίας με το νοσοκομείο είναι άπειρα και παραμένουν άπειρα δυο βδομάδες μετά το περιστατικό. Δεν έχει γίνει τίποτα για να μην μπει ο επόμενος ποντικός.

Η Νομαρχία διαβάζει στην εφημερίδα ότι μπαίνουν στο Νοσοκομείο αρουραίοι και δε στέλνει ελεγκτές. Τι τους έχει αν δεν τους στέλνει;

H Ένωση Γιατρων ΕΣΥ επί δυο εβδομάδες δεν έκανε τίποτα».

Ο κ. Τζανετής, υπογραμμίζει τέλος, πως μερικά πράγματα όπως το δικαίωμα ενός ανθρώπου στην αξιοπρεπή νοσηλεία, προφανώς υπερβαίνουν τις πολιτικές σκοπιμότητες.

Η… τρίτη διάσταση στο θέμα

Την κοινωνική διάσταση του θέματος θίγει ο Διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του Νοσοκομείου, Δημήτρης Μιχαηλίδης, στο Τμήμα του οποίου έγινε το περιστατικό και ο ίδιος ήταν ενήμερος από την πρώτη στιγμή.

Ο συνδυασμός των γεγονότων ότι το Νοσοκομείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης με κάδους απορριμμάτων στους γύρω δρόμους που «προσελκύουν» ποντίκια  καθώς και των τροφίμων, γλυκών και αναψυκτικών που οι ασθενείς έχουν στα δωμάτια, που επίσης αποτελούν πόλο έλξης για τα τρωκτικά, έχουν οδηγήσει σε αυτήν την κατάσταση, εκτιμά ο κ. Μιχαηλίδης.

Τα όσα λέγονται περί της νέας πτέρυγας και τη σύνδεση της παρουσίας του ποντικού με αυτήν, εκτιμά πως είναι ένας καλός συλλογισμός, ωστόσο όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «τα φαγητά ψάχνει ένας ποντικός και μπαίνει στα δωμάτια».

Ο ίδιος επί χρόνια, όπως λέει, δίνει μάχη για να εξαλειφθεί το φαινόμενο της συγκέντρωσης φαγητού στα δωμάτια – μέχρι και απαγορευτικές επιγραφές είχε αναρτήσει – ωστόσο το φαινόμενο δεν έχει μειωθεί.

ΧΑΡΑ ΒΗΛΑΡΑ