Αμεσα στο «Σύζευξις» όλοι οι δημόσιοι φορείς

Ολοι στο «Σύζευξις», ζητούν οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών με εγκύκλιό τους προς τους δημόσιους φορείς. Ο στόχος για τον οποίο υλοποιήθηκε το έργο, ύψους 100 εκατ. ευρώ, δεν έχει επιτευχθεί και σήμερα πάνω από 240 εκατ. ευρώ δαπανώνται ετησίως σε τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες από την κεντρική διοίκηση και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΟΤΕ, ΑΕΙ κ.λπ.).

Με τη χθεσινή εγκύκλιό τους οι δύο υπουργοί, κ. Γ. Ραγκούσης και Γ. Παπακωνσταντίνου, ζητούν όσοι δημόσιοι φορείς δεν έχουν συνδεθεί στο δίκτυο «Σύζευξις» να το πράξουν, ενώ όσοι έχουν συνδεθεί να καταργήσουν αμέσως τα τηλέφωνα που λειτουργούν εκτός του συγκεκριμένου δικτύου. Ηδη υπήρξε επαφή με τον ΟΤΕ και τους άλλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, ώστε όποιες συσκευές τηλεφώνων λειτουργούν εκτός «Σύζευξις» να μεταφερθούν άμεσα στο δίκτυο μέσω φορητότητας αριθμού. Παράλληλα όσοι φορείς λειτουργούν γραμμές εκτός δικτύου «Σύζευξις» θα πρέπει να καταγράφουν όλες τις τηλεπικοινωνιακές δαπάνες σε ειδικό κωδικό που θα δημιουργηθεί γι’ αυτό τον σκοπό. Παράγοντες της κυβέρνησης σημειώνουν ότι απολογιστικά έχει βρεθεί η κεντρική διοίκηση να δαπανά περίπου 120 εκατ. ευρώ σε τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και άλλα τόσα να δαπανώνται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (νομαρχίες, δήμοι, ΑΕΙ κ.λπ.). Οι ίδιοι εκτιμούν ότι το τηλεπικοινωνιακό κόστος του Δημοσίου είναι υψηλότερο, δεδομένου ότι τηλεπικοινωνιακές δαπάνες κρύβονται σε άλλους κωδικούς του προϋπολογισμού. «Στόχος μας είναι ο περιορισμός της δαπάνης κατά 20% έως 30% ετησίως», σημειώνει παράγοντας της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με στελέχη της δημόσιας διοίκησης, η μη αξιοποίηση του «Σύζευξις» οφείλεται στην πατροπαράδοτη αδράνεια του δημόσιου τομέα. Ενα υπερδίκτυο, που στήθηκε μέσω εθνικών και κοινοτικών πόρων στο πλαίσιο του 3ου ΚΠΣ, «κάθεται» και τον λογαριασμό τον πληρώνει ο Ελληνας φορολογούμενος.