Αμεση ανάγκη για μονάδα εγκαυμάτων στην Κρήτη

p>

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ με αφορμή το νέο θανατηφόρο τραυματισμό εργάτη, ύστερα από πυρκαγιά σε πυρηνελαιουργείο

Την ανάγκη άμεσα να δημιουργηθεί Μονάδα Εγκαυμάτων στην Κρήτη αναδεικνύει το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς την υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης οι βουλευτές του Κόμματος Βέρα Νικολαΐδου, Νίκος Παπακωνσταντίνου και Μπάμπης Χαραλάμπους. Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Ο πρόσφατος βαρύτατος τραυματισμός ενός εργάτη σε πυρηνελαιουργείο στο Δήμο Αρκαλοχωρίου Νομού Ηρακλείου, που οδήγησε στο θάνατό του, ανέδειξε τη σοβαρή έλλειψη Μονάδας Εγκαυμάτων στο νησί της Κρήτης, με συνέπεια να αναγκάζονται τα περιστατικά να μεταφέρονται σε αντίστοιχες μονάδες των Αθηνών.

Να τονίσουμε ότι παρόμοια περιστατικά υπήρξαν και στο παρελθόν, όπως ο θάνατος 3 δασοπυροσβεστών στο Ν. Ρεθύμνου και ο σοβαρός τραυματισμός (εγκαύματα) του τέταρτου πριν 3 χρόνια ή σοβαρά ατυχήματα από έκρηξη σε εργοστάσιο του Ν. Ηρακλείου πριν μερικά χρόνια, ατύχημα με βυτιοφόρο έξω από το Ρέθυμνο και πολλά άλλα.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, το Κόμμα μας είχε κάνει Ερώτηση στη Βουλή και το 2007 (452/19-7-07), όμως μέχρι σήμερα δεν έχει δημιουργηθεί μονάδα εγκαυμάτων.

Η παραπάνω εγκληματική έλλειψη, όπως και, ανάλογης σημασίας, ελλείψεις κρεβατιών ΜΕΘ, κέντρου αποκατάστασης, συνολικά προσωπικού στις υπηρεσίες υγείας σε όλη την Κρήτη, είναι αποτέλεσμα της περικοπής των δαπανών, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, που με συνέπεια εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Πολιτική που με συνέπεια συνεχίζει και η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του πρωθυπουργού, όπως “προτεραιότητά μας, η υγεία” κ.ά., ενώ το ίδιο το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, οι προγραμματικές δηλώσεις, αλλά και η πρόσφατη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν τις παραπάνω εκτιμήσεις μας και ο εργαζόμενος, ο λαός, θα πληρώνει με την ίδια του την υγεία και από την τσέπη του την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την αρμόδια υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει δοσμένης της αναγκαιότητας της συγκεκριμένης μονάδας εγκαυμάτων ούτως ώστε:

1. Να δοθούν άμεσα όλες οι απαραίτητες πιστώσεις, να γίνει η απαραίτητη μελέτη και να ολοκληρωθούν τα έργα και ο εξοπλισμός της μονάδας μέσα στο 2010.

2. Να προχωρήσουν παράλληλα και οι διαδικασίες για την πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού για να μπει αμέσως σε λειτουργία η μονάδα εγκαυμάτων με την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής και εγκατάστασης του κατάλληλου εξοπλισμού.