Άμεση επαναλειτουργία του Ογκολογικού στο ΑΧΕΠΑ


Την παρέμβαση της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου για την επάνδρωση και επαναλειτουργία του Ογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου “ΑΧΕΠΑ” ζητά ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.


Της Νικολέτας Μπούκα

bouka@makthes.gr


Με επιστολή του προς την υπουργό επισημαίνει ότι είναι ανάγκη να λειτουργήσει ξανά το τμήμα, που έκλεισε μετά τη λήξη της απόσπασης του παθολόγου-ογκολόγου, ο οποίος επέστρεψε στην οργανική του θέση, στο “Θεαγένειο”.

«Περισσότεροι από 1.400 ασθενείς έκαναν τις θεραπείες τους στο συγκεκριμένο νοσοκομείο (μόνο το 2009 έγιναν 11.000 θεραπείες), παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε καν η κατάλληλη επάνδρωση, πρόβλημα που δεν είναι σημερινό αλλά χρονίζει. Με αυτό το δεδομένο, είναι προφανές το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί, καθώς οι ασθενείς ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να συνεχίσουν στο ήδη βεβαρημένο ‘Θεαγένειο’», επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Ψωμιάδης.

Παράλληλα, αναφέρει ότι “είναι απαράδεκτο, κοινωνικά και ηθικά, οι καρκινοπαθείς και οι οικογένειές τους να έρχονται αντιμέτωποι με το σκληρό και ανάλγητο πρόσωπο της πολιτείας. Κατόπιν τούτων, και γνωρίζοντας το ενδιαφέρον σας για τόσο ευαίσθητα θέματα υγείας, σας ζητώ να ενεργήσετε τα δέοντα, ώστε να ξαναλειτουργήσει άμεσα και να επανδρωθεί επαρκώς το Ογκολογικό τμήμα του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ”.


Απουσία μόνιμου γιατρού

Εξάλλου, καμία εξέλιξη δεν υπάρχει, προς το παρόν, σχετικά με την πρόσληψη μόνιμου ογκολόγου στο “ΑΧΕΠΑ”, προκειμένου να λειτουργήσει και πάλι το Ογκολογικό τμήμα. “Ήδη από το 2009 είχε ζητηθεί η πρόσληψη μόνιμου γιατρού αλλά δεν εγκρίθηκε. Καταθέσαμε νέα αίτηση και περιμένουμε τις εξελίξεις. Επίσης, ζητήσαμε να έρθει κάποιος επικουρικός γιατρός προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες μέχρι να γίνει η πρόσληψη μόνιμου ογκολόγου. Η όποια ενημέρωση θα γίνει από την αρμόδια υγειονομική περιφέρεια. Προς το παρόν, είμαστε σε αναμονή”, δηλώνει στη “Μ” ο διοικητής του “ΑΧΕΠΑ” Γιώργος Βέργουλας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, την τελευταία πενταετία, χρονικό διάστημα κατά το οποίο λειτουργούσε το Ογκολογικό τμήμα του νοσοκομείου, εξυπηρετήθηκαν 1.500 ασθενείς. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 250, οι οποίοι έχουν ήδη προωθηθεί στο “Θεαγένειο”, προκειμένου να συνεχίσουν εκεί τις χημειοθεραπείες τους μέσω ραντεβού.

“Έχουμε στείλει στο ‘Θεαγένειο’ τους φακέλους με όλες τις εξετάσεις που έκαναν οι ασθενείς στο ‘ΑΧΕΠΑ’ και τους κλείσαμε ραντεβού στο νοσοκομείο, για να μη μείνουν ξεκρέμαστοι. Επίσης, ζητήσαμε από τη διοίκηση του ‘Θεαγενείου’ να