Aμφιλεγόμενες πτυχές, σύννεφα καπνού, μαριχουάνα και… φορητά τασάκια τσέπης

Της Ευρυδικης Mπερση

Από τον Μάρτιο του 2004, όταν η Ιρλανδία, πρώτη στην Ευρώπη, απαγόρευσε διά νόμου το κάπνισμα στους χώρους εργασίας, περιλαμβανομένων και των εστιατορίων και μπαρ, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι.

Ολο και περισσότερες χώρες υιοθετούν αντικαπνιστική νομοθεσία, με στόχο να προστατεύσουν τον πληθυσμό από το παθητικό κάπνισμα, αλλά και να εξοικονομήσουν κάποια από τα 80 δισ. ευρώ, με τα οποία επιβαρύνονται τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας λόγω καπνίσματος.

Αυστρία

Το 40,7% των Αυστριακών άνω των 15 ετών καπνίζουν, ποσοστό που είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, με την εξαίρεση φυσικά της Ελλάδας, όπου οι καθημερινοί καπνιστές φθάνουν το 48,2% των ατόμων άνω των 15. Το κάπνισμα θεωρείται άρρηκτα συνδεδεμένο με την κουλτούρα των παραδοσιακών βιενέζικων καφενείων, γι’ αυτό και ο αντικαπνιστικός νόμος που τέθηκε σε ισχύ από φέτος τον Ιανουάριο είναι ένας από τους λιγότερο αυστηρούς της Ευρώπης. Τα μεγάλα εστιατόρια οφείλουν να αφιερώνουν το 50% του χώρου τους στους μη καπνιστές, ενώ τα μικρά αποφασίζουν μόνα τους αν θα επιτρέπουν ή αν θα απαγορεύουν το τσιγάρο. Ισως η πιο αμφιλεγόμενη πτυχή του νόμου είναι ότι οι εταιρείες τσιγάρων επιτρέπεται να συνεχίζουν να διανέμουν δωρεάν τσιγάρα για διαφημιστικούς σκοπούς.

Ιταλία

Η αντικαπνιστική νομοθεσία στην Ιταλία είναι από τις αυστηρότερες της Ευρώπης. Τα περισσότερα εστιατόρια και μπαρ συμμορφώθηκαν με την απαγόρευση, που έγινε νόμος το 2005, με αποτέλεσμα οι θαμώνες-καπνιστές να γνωρίζονται καλύτερα μεταξύ τους καπνίζοντας όλοι μαζί έξω από τα μαγαζιά. Πάντως όσο η νύχτα προχωρά, τα σύννεφα καπνού κάνουν την επανεμφάνισή τους σε κάποιους χώρους διασκέδασης. Σε κάποιες πόλεις, όπως στη Νάπολη και στη Βερόνα, το κάπνισμα απαγορεύεται ώς και στα πάρκα!

Ισπανία

Η Ισπανία απαγόρευσε το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους το 2006, αλλά η απαγόρευση δεν εφαρμόζεται με ζήλο. Στα περισσότερα μπαρ και εστιατόρια, μπορεί κανείς να ανάψει τσιγάρο άφοβα.

Ολλανδία

Ο αντικαπνιστικός νόμος που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2008 απαγορεύει το τσιγάρο σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες. Πάντως οι θαμώνες στα ολλανδικά coffee shops, τις καφετέριες με την ειδική άδεια, εξακολουθούν να καπνίζουν νομίμως μαριχουάνα -αρκεί να μην είναι αναμεμιγμένη με κοινό καπνό…

Γερμανία

Σχετικά ήπια είναι η αντικαπνιστική νομοθεσία στη Γερμανία, όπου οι κανόνες διαφέρουν από κρατίδιο σε κρατίδιο. Αυστηρότερος είναι ο νόμος στη Βαυαρία, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις για τα κλειστά κλαμπ, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί μετά την εισαγωγή της νομοθεσίας.

Τουρκία

Σε λίγους μήνες αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ο νόμος που απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους. Παρ’ όλο που ο νόμος έχει την υποστήριξη του φανατικού αντικαπνιστή πρωθυπουργού Ερντογάν, μένει να αποδειχθεί αν οι θεριακλήδες Τούρκοι θα αποφασίσουν να απαλλαγούν από την βλαβερή συνήθεια. Πάντως η υπάρχουσα νομοθεσία που απαγορεύει το τσιγάρο σε νοσοκομεία, σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια παραβιάζεται συστηματικά.

Γαλλία

Μέχρι και τασάκια τσέπης σκέφτηκε να μοιράσει ο δήμος του Παρισιού, για να μην γεμίσουν οι δρόμοι από τις γόπες των θαμώνων των γαλλικών καφέ, που από 1ης Ιανουαρίου 2008 σταμάτησαν, είτε ήθελαν είτε όχι, το κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους. Προτού εφαρμοστεί ο νόμος, οι ιδιοκτήτες των καφέ και των εστιατορίων είχαν προσπαθήσει σκληρά να τον εξουδετερώσουν. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι εκτίμησαν αμέσως την καλύτερη ποιότητα του αέρα στον χώρο της δουλειάς, ενώ οι περισσότεροι καπνιστές υιοθέτησαν αδιαμαρτύρητα τη συνήθεια του να καπνίζουν στο δρόμο.