Αν. Ξανθός: Διασφαλίσαμε με νόμο την καθολική, άμεση πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων στο σύστημα Υγείας

span style=”font-size: 18px”> Ο κ. Ξανθός απάντησε σε όσα ισχυρίζεται ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδης αναφορικά με τους ανασφάλιστους σε διάφορες συνεντεύξεις του στα κανάλια.
“Οι ανασφάλιστοι πολίτες, που είναι ακόμα σχεδόν 2 εκατ., ξέρουν πάρα πολύ καλά πότε άλλαξε και κατοχυρώθηκε το δικαίωμα της πρόσβασής τους στα νοσοκομεία, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στο δημόσιο σύστημα υγείας” ανέφερε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Ο υπουργός υγείας υπογράμμισε ότι: “Διασφαλίσαμε με νόμο την καθολική άμεση χωρίς προϋποθέσεις πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων που ζουν στη χώρα”.
Ο κ. Ξανθός απάντησε σε όσα ισχυρίζεται ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδης αναφορικά με τους ανασφάλιστους σε διάφορες συνεντεύξεις του στα κανάλια.
“Οι ανασφάλιστοι πλέον δεν χρεώνονται τα νοσήλια όπως γίνονταν πριν. Όταν αναλάβαμε παραλάβαμε χρέη 28 εκατ. που είχαν βεβαιωθεί στις ΔΟΥ. Με νομοθετική ρύθμιση τα διαγράψαμε. Επίσης παγώσαμε άλλα 150 εκ. ευρώ από νοσήλια ανασφάλιστων ώστε να μην προχωρήσουν στις ΔΟΥ”.
“Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν τα πάντα” εξήγησε ο κ. Ξανθός υπενθυμίζοντας την πολύ άσχημη κατάσταση που επικρατούσε στην υγεία. Υπήρχε διεθνή κατακραυγή το 2014 για την περίθαλψη στη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι «επί Ν.Δ. ένας ανασφάλιστος έπρεπε να περιμένει 4 μήνες για μια στεφανιογραφία» ανέφερε ο κ. Ξανθός.
«Εγγυηθήκαμε ότι με τη χρήση του ΑΜΚΑ όλοι οι πολίτες της χώρας μας μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ, στα φάρμακα, στις εξετάσεις και στη νοσηλεία όση ακριβή και αν είναι χωρίς χρέωση. Επίσης όλοι οι πρόσφυγες στη χώρα μας έχουν προσωρινό ΑΜΚΑ μπορούν να έχουν τις ίδιες υπηρεσίες. Το ίδιο και για όλες τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Όταν όλοι εμβολιάζονται και έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, προστατεύεται η δημόσια υγεία και ο συνολικός πληθυσμός της χώρας».
«Η δαπάνη από τον ΕΟΠΥ για τα φάρμακα των ανασφάλιστων ήταν 600.000 – 700.000 ευρώ το μήνα το 2014. Μετά το 2016 πολλαπλασιάζεται η δαπάνη αυτή και το 2018 ήταν 20 εκατομμύρια το μήνα. Τώρα υπάρχει εγγυημένη και καθολική πρόσβαση».
Τα νοσοκομεία έχουν εξυγιανθεί δημοσιονομικά είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ξανθός προσθέτοντας ότι δεν χρωστάνε στους προμηθευτές και είναι πλεονασματικά. “Το θέμα είναι να βελτιώνουμε σιγά σιγά την ποιότητα και τη λειτουργία τους” υποστήριξε.