Αναδρομικά

Η χορήγηση αναδρομικών στους γιατρούς ΕΣΥ θα γίνει με νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα στη Βουλή μετά από συνεννόηση των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας και θα περιλαμβάνει χωρίς εξαιρέσεις όλους τους γιατρούς που αμείβονται με το μισθολόγιο του ΕΣΥ (ειδικευμένοι, ειδικευόμενοι και επικουρικοί).


Είναι προφανές πως στο κείμενο της νομοθετικής ρύθμισης δε μπορεί να υπάρχει αναφορά στην 431/18 απόφαση του ΣτΕ, αφού είναι γνωστό πως η εν λόγω απόφαση είναι αρνητική στη χορήγηση αναδρομικών, πλην ελαχίστων περιπτώσεων. Συνεπώς η νομοθετική ρύθμιση θα ανατρέχει στον Αύγουστο του 2012, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου είχε την έμπνευση να πετσοκόψει τα ειδικά μισθολόγια.


Υπουργός σ΄ εκείνη την κυβέρνηση ήταν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το κόμμα του οποίου σήμερα τηρεί σιγή, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί δημοσίως στο ζήτημα των αναδρομικών.


Όμως η ρύθμιση θα έρθει στη Βουλή και είμαστε περίεργοι να δούμε τί θα πράξουν οι ψαλιδοχέρηδες που περιέκοψαν το Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο. Θα υπερψηφίσουν τα αναδρομικά ή θα επικαλεστούν ανόητες δικαιολογίες;


Όσο για το ΚΚΕ δεν έχουμε αμφιβολία πως θα καταψηφίσει, αφού οι συνδικαλιστές του ζητούν αναδρομικά μόνο για 7 μήνες. Τυχόν χορήγηση μεγαλύτερου ποσού συνιστά κατά το ΚΚΕ εξαγορά των γιατρών, πράγμα αντεπαναστατικό!