Ανάγκη καλύτερης πληροφόρησης των νέων για το έιτζ

Της Ιφιγενειας Διαμαντη

Εγρήγορση αντί για τρομολαγνεία πρέπει να προκαλεί η αύξηση του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έιτζ στην Ελλάδα που από τις αρχές της χρονιάς και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου έφθασαν τα 462, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Σύμφωνα με την «ακτινογραφία» που παρουσίασε χθες, Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για το Εϊτζ, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Praksis των επιδημιολογικών δεδομένων στην Ελλάδα, τα ευρήματα καθιστούν επιτακτική την ανάγκη αποτελεσματικότερης πληροφόρησης του κοινού και ειδικότερα των νέων. Συγκεκριμένα, η πολιτεία οφείλει να ενημερώσει για τη χρήση προφυλακτικού, το πού μπορεί ο καθένας να κάνει ανώνυμα και δωρεάν τεστ HIV, και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει την πρόσβαση όλων των κοινωνικών ομάδων και ιδιαίτερα των ευαίσθητων (ανασφάλιστων, μεταναστών, προσφύγων) αλλά και των κατοίκων της Περιφέρειας στις υπηρεσίες υγείας.

Στην Ελλάδα, σημαντική αύξηση των κρουσμάτων παρουσιάστηκε μετά το 2004 (446 περιστατικά, έφτασαν τα 564 το 2005) και αυξητική τάση παρατηρήθηκε το 2008 (651 περιστατικά, 26% αύξηση σε σχέση με το 2007), «την τρίτη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη από την αρχή καταγραφής των περιστατικών το 1984», σύμφωνα με τον Τζανέτο Αντύπα, πρόεδρο της ΜΚΟ Praksis, που χαιρέτισε τις προχθεσινές ανακοινώσεις της υπουργού Υγείας, κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου για τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής για το Εϊτζ και καθιέρωση Εθνικής Ημέρας Ελέγχου ευχόμενος «να γίνουν πράξη». Αμεση εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης ζήτησε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του πανελληνίου συλλόγου ατόμων με ΗΙV «Θετική Φωνή», κ. Στράτος Χατζηξηρός, που περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην Ελλάδα. «Είναι προτελευταία στην Ε.Ε. στην πολιτική της ενάντια στο HIV σύμφωνα με την έκθεση της Euro HIV Index 2009, ενώ αποτέλεσμα της απουσίας στοχευμένης στρατηγικής είναι η αύξηση των διαγνώσεων». Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας «Πρώτα Ρώτα», που με σύνθημα «Πάρε – Φόρα – Εξετάσου», μοίρασε δωρεάν προφυλακτικά και αγκαλιές στους περαστικούς στο Σύνταγμα.