Αναισθησιολογικά Τμήματα

Το πρόβλημα στελέχωσης των Αναισθησιολογικών Τμημάτων, ιδιαίτερα στα Νοσοκομεία της περιφέρειας, είναι τεράστιο και ανάγεται σε βάθος χρόνων. Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πλέον πολλά ακόμη Τμήματα Νοσοκομείων. Η πανδημία ανέδειξε σοβαρά ελλείματα στελέχωσης στα Παθολογικά και Πνευμονολογικά Τμήματα, όπως επίσης στις ΜΕΘ και τα ΤΕΠ.

Το υπουργείο Υγείας επί ενάμισι χρόνο ασχολείται κατ΄ αποκλειστικότητα με την πανδημία. Οφείλει όμως ν΄ ασχοληθεί σοβαρά και συγκροτημένα με όλα τα non covid προβλήματα, τα οποία σε λίγο καιρό θα είναι τόσο πιεστικά που θα απειλούν ολόκληρα Νοσοκομεία με black out. Πλέον ενδεικτικό είναι αυτό της έλλειψης αναισθησιολόγων, που μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία των χειρουργικών ειδικοτήτων να πραγματοποιούν επεμβάσεις, ακόμη και επείγουσες.

Εξίσου σοβαρό είναι το πρόβλημα στελέχωσης των άγονων περιοχών και πολλών νησιών σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Τα πολιτικά κόμματα, οι φορείς εκπροσώπησης των επαγγελματιών υγείας και οι σύλλογοι ασθενών οφείλουν να καταθέσουν άμεσα προτάσεις και να πιέσουν το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση να δώσει κίνητρα στελέχωσης σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις με μόνιμο προσωπικό. Διότι αν η κυβέρνηση αφεθεί να υλοποιήσει τις απόψεις της η οδός είναι γνωστή και κεκλιμένη: ΣΔΙΤ και ιδιωτικοποίηση.

Όμως ακόμη και στην ιδιωτικοποίηση ο ιδιώτης επιλέγει τον τόπο και τον τρόπο που θα έχει κερδοφορία. Κανένας Όμιλος Υγείας δεν πρόκειται να επιλέξει άγονες περιοχές, ούτε πρόκειται να διαθέσει δυσεύρετες ειδικότητες μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Συνεπώς το πρόβλημα δεν επιδέχεται καμιάς χρονοτριβής και η συζήτηση πρέπει ν΄ ανοίξει άμεσα..