Ανακοίνωση

p>ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΙΟΥ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις χωρίς σχεδιασμό σπασμωδικές ενέργειες με στόχο την εξοικονόμηση κονδυλίων στο ευαίσθητο χώρο της Υγείας.  Διαφωνεί πλήρως με κάθε σπατάλη στο χώρο της υγείας αλλά δεν μπορεί να δεχτεί μείωση του επιπέδου της υγειονομικής κάλυψης. Αντιτίθεται στις περικοπές ευρείας κλίμακας σε κρίσιμες ιατρικές εξετάσεις από τον ΟΠΑΔ, το ΝΑΤ και τα άλλα Ασφαλιστικά Ταμεία καθώς και στη μετακύλιση του κόστους των ιατροφαρμακευτικών δαπανών στους ασφαλισμένους . Η περικοπή των δαπανών υγείας που αφορά σημαντικές ιατρικές εξετάσεις εξ αντικειμένου αποτελεί έκπτωση των υγειονομικών παροχών.

Οι σοβαρές περικοπές στην χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας θέτουν σε κίνδυνο την αποτελεσματική λειτουργία του. Οι σοβαρές μειώσεις αλλά και καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών και υπερωριών των ιατρών του Ε.Σ.Υ. αλλά και το νεο σύστημα εφημέρευσης έχουν δημιουργήσει οριακή κατάσταση ασφαλείας. Σημειωτέον οτι στο Νοσοκομείο Χίου υπάρχουν απλήρωτες ακόμα οι εφημεριακές αποζημιώσεις του Αυγούστου 2009. Αντίστοιχες καθυστερήσεις παρατηρούνται συστηματικά και με τους Γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με ασφαλιστικά ταμεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι καθυστερήσεις πληρωμών του ΟΠΑΔ που υπερβαίνουν τους 12 μήνες.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου συμφωνεί και στηρίζει την περιστολή της σπατάλης στο χώρο της υγείας, αλλά όχι σε βάρος της υγείας των πολιτών. Καλούμε την πολιτεία να αναλάβει την προβλεπόμενη απο το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία ευθύνη της για την προστασία της υγείας του πολίτη μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΤΟ Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Χίου