ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

/strong>

 

  Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο και ως τέτοιο  πρέπει να αντιμετωπίζεται από τις ευνομούμενες πολιτείες.

  Η ανάγκη για οργάνωση και λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών πρόνοιας, προαγωγής και πρόληψης της υγείας, μελέτης και αντιμετώπισης των νοσημάτων, σε υψηλό επίπεδο, ισότιμα και δωρεάν για το σύνολο των πολιτών, είναι επιτακτική και αναντίρρητη στα πλαίσια λειτουργίας ενός κοινωνικού κράτους δικαίου.

  Στις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα, για πρώτη φορά έγιναν και στη χώρα μας λίγα δειλά βήματα στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός Συστήματος Υγείας, που σύντομα μετατράπηκαν σε βήματα σημειωτόν και όχι πολύ αργότερα σε βήματα προς τα πίσω, σύμφωνα με τις επιταγές του νεοφιλελεύθερου μοντέλου εξουσίας.

  Η χρόνια υποχρηματοδότηση, η κακοδιαχείριση και κατασπατάληση πόρων, η διαφθορά, η διαπλοκή, η αναξιοκρατία, η υποστελέχωση, οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατροτεχνολογικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό, οι μεσαιωνικές συνθήκες εργασίες και οι πενιχρές αμοιβές των υγειονομικών είναι φαινόμενα που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία του όποιου εναπομείναντος ΕΣΥ. Αυτά τα διαλυτικά φαινόμενα δεν προέκυψαν τυχαία, ούτε αναπτύχθηκαν από ελλιπή έλεγχο και χαμηλό ενδιαφέρον των διοικούντων και των πολιτικών τους προϊσταμένων, αλλά εντέχνως καλλιεργήθηκαν και προωθήθηκαν από τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών με στόχο τη δυσφήμηση, τη λειτουργική ανεπάρκεια και εν τέλει την πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας.

    Σήμερα παρακολουθούμε την τελική διάλυση των εναπομεινάντων δομών Υγείας – Πρόνοιας, από την κυβέρνηση Καραμανλή, με πρωτομάστορα τον Υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

  Εδώ και ένα μήνα τα Νοσοκομεία της χώρας οδηγήθηκαν σε εφημεριακό κραχ. Οι  εφημερίες που εκτελούνται, γίνονται με παράνομες εντολές των διοικούντων ή και εθελοντικά από τους γιατρούς. Η κυβέρνηση αδυνατεί να εφαρμόσει τους νόμους που η ίδια ψήφισε καταφεύγοντας σε ολοκληρωτικές αλχημείες.

  Ο κ. Αβραμόπουλος με μια πρωτοφανή στα πολιτικά χρονικά ενέργειά του αναίρεσε την υπογραφή του από συνομολογημένο έγγραφο, αυτό της κλαδικής σύμβασης με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, επιχειρώντας παράλληλα, βαφτίζοντας το ψάρι κρέας, να μας πείσει ότι ο κατακρεουργημένος νόμος που ψηφίζεται  στη Βουλή δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια αμελητέα παραλλαγή του συμφωνηθέντος.

  Τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές ξεπέρασαν τα 5 δις ευρώ που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ και οι ελλείψεις σε  υλικά και εργαλεία οδηγούν τα νοσοκομεία σε λειτουργική κατάρρευση.

  Οι καθυστερήσεις στις καταβολές των  οφειλομένων από εφημερίες , υπερωρίες και από τα ταμεία στους υγειονομικούς ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.

  Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση οδηγείται σε πλήρη απορύθμιση.

Οι  δημόσιες προνοιακές  και οι δομές  αποκατάστασης έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο και ο ιδιωτικός τομέας κάνει πάρτι στην πλάτη των αναγκών των πολιτών. 

  Έχει δίκιο ο Υπουργός Υγείας που επαίρεται για τις τομές που επέφερε  στη Δημόσια Υγεία. Συμφωνούμε και τομές και διατομές και πλήρη κατακρεούργηση επέφερε.

  Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α στο πρόγραμμα του για την Υγεία, με σαφήνεια υποστηρίζει ότι η υγεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα και θα πρέπει να παρέχεται  στο σύνολο των πολιτών με ισοτιμία  σε υψηλό επίπεδο από ένα ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα υγείας που στη βάση του θα έχει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα και  τις δομές πρόνοιας  και πρόληψης και θα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ψυχική υγεία, στην αποκατάσταση, στην ιατρική παιδεία του πληθυσμού καθώς και στον έλεγχο της κατεύθυνσης και της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.

  Καλούμε τους πολίτες να αγωνιστούν μαζί μας με άξονα το εναλλακτικό μας πρόγραμμα, για μια νέα κοινωνική αντίληψη  στην παραγωγή και εφαρμογή  της  πολιτικής.