p align=”left” style=”text-align: left; margin: 0cm 0cm 3pt”>Αξιότιμοι συνάδελφοι,
Η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας καθώς και οι συνέπειές της στους ασθενείς, είναι γνωστή σε όσους εργάζονται σε αυτά. Εικόνα διάλυσης.
Το ΚΙΝΙ, συσπειρώνοντας 5000 γιατρούς πανελλαδικά, συνεχίζει να συμμετέχει ενεργά στις συλλογικές διαδικασίες διατηρώντας την αυτοτέλειά του. Με αφορμή τη συνάντησή μας αλλά και τις κινητοποιήσεις οι οποίες έχουν ξεκινήσει, θεωρούμε χρέος μας να θέσουμε κάποια ζητήματα, ορμώμενοι από την αληθινή και ανιδιοτελή μας αγωνία για το μέλλον της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα αλλά και για την επαγγελματική μας εξέλιξη.
Κατανοούμε τις δυσκολίες του κλάδου ως προς τα αντανακλαστικά που διαθέτει όσον αφορά τη μαζικότητα στις κινητοποιήσεις, ακόμα και στις επισχέσεις. Σαφώς είναι ένα φαινόμενο που μας προβληματίζει όλους αλλά το οποίο οφείλουμε να φροντίσουμε να αλλάξει. Και το πρώτο βήμα οφείλει να είναι η αυτοκριτική.
Θα επισημάνουμε δυο καίρια σημεία.
* Προκηρύχθηκε 24ωρη απεργία στις 12 Σεπτέμβρη για την οποία δεν έγινε σωστή προετοιμασία με αποτέλεσμα και τη μικρή συμμετοχή αλλά και την απογοήτευση πολλών συναδέλφων.
* Σε πρόσφατες ανακοινώσεις της ΟΕΝΓΕ παρατηρήθηκε ένας διαχωρισμός των συναδέλφων σε ειδικευόμενους και ειδικούς με ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο εφαρμογής της επίσχεσης και σε προτροπή των ειδικευόμενων να μην αποσυρθούν από τις εφημερίες διότι θα επωμιστούν το φόρτο εργασίας οι ειδικοί.
Είναι πολύ σημαντικό για μας, να γίνει αντιληπτό, ότι ο ειδικευόμενος ιατρός αμείβεται με ψίχουλα, δουλεύει με ρυθμούς εξοντωτικούς, σε όλα τα νοσοκομεία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, ενώ η λέξη εκπαίδευση αποτελεί όνειρο απατηλό. Οι μισθοί έχουν περικοπεί τραγικά, νέες περικοπές βρίσκονται καθ΄ οδόν και οι εφημερίες μηνών παραμένουν απλήρωτες. Επιπρόσθετα ο ειδικευόμενος είναι ο πρώτος κοινωνός της απόγνωσης των ασθενών , τους οποίους είναι πρακτικά πλέον αδύνατο να βοηθήσει.
Οι επισχέσεις έχουν ξεκινήσει καιρό πριν τις 17 Σεπτεμβρίου, οι δε αριθμητικοί συσχετισμοί φανερώνουν ότι στηρίζονται στη μεγάλη τους πλειοψηφία από τους ειδικευόμενους. Αποτελεί αδιαμφισβήτητο δικαίωμα η απόσυρση από τις εφημερίες, ειδικά σε νοσοκομεία στα οποία δεν εξασφαλίζεται μαζική συμμετοχή στην επίσχεση, η οποία αποτελεί ατομικό δικαίωμα του κάθε συναδέλφου. Κανείς δεν επιθυμεί την επιβάρυνση συναδέλφων. Ωστόσο αν οι ειδικοί συμμετείχαν ενεργά, θα ήταν δυνατή η δημιουργία ομάδων ασφαλείας για να μην τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών. Αποτελεί παραλογισμό, το λιγότερο, η προτροπή για μετριασμό της αντίδρασης προκειμένου να μην επιβαρυνθούν αυτοί που δεν συμμετέχουν στην κινητοποίηση. Θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον η καταμέτρηση των ειδικών που υπέγραψαν το χαρτί της επίσχεσης και συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά.
Δεν επιθυμούμε το διαχωρισμό. Όταν όμως αυτός προκύπτει από τα γεγονότα, δεν μπορούμε και να τον αγνοήσουμε, πόσο μάλλον να υποχωρήσουμε στις διεκδικήσεις μας. Οι διαφορές είναι υπαρκτές. Τόσο μισθολογικές όσο και βαθμίδας και αρμοδιοτήτων. Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί εφικτή η αγωνιστική μας σύμπλευση.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θεωρούμε το ρόλο της ΟΕΝΓΕ και του ΠΙΣ εξαιρετικά σημαντικό και σας καλούμε να αναλάβετε πρωτοβουλίες που θα εμψυχώσουν αλλά και θα ενεργοποιήσουν το ανενεργό κομμάτι του κλάδου.
* Άμεση ενημέρωση των κατά τόπους Ιατρικών Ενώσεων για τις επισχέσεις στα νοσοκομεία και στήριξη των συναδέλφων απέναντι στις απειλές που δέχονται από Διευθυντές, Διοικητές και όποιον άλλον θεωρεί ότι ασκεί εξουσία απέναντι στους εκπαιδευόμενους των νοσοκομείων. Η ΟΕΝΓΕ και ο ΠΙΣ πρέπει να τοποθετούνται άμεσα όταν αναφέρονται τέτοια φαινόμενα.
* Ουσιαστική στήριξη στους συναδέλφους που αγωνίζονται στα νοσοκομεία τους. Σωστή και σοβαρή προετοιμασία των κινητοποιήσεων, οικονομική ενίσχυση αν χρειάζεται για τη δημιουργία έντυπου ή και άλλου υλικού. Νομική βοήθεια στις περιπτώσεις νομικών διαδικασιών.
* Άμεση ενεργοποίηση των συλλόγων ειδικευόμενων όπου υπάρχουν και δημιουργία νέων όπου δεν υπάρχουν. Δεν μπορεί να διαιωνίζεται η απραξία .
* Διαρκής επαφή με τους συναδέλφους κατά τη διάρκεια των επισχέσεων. Με ανοιχτές συνελεύσεις και σωστή περιγραφή της εικόνας που υπάρχει.
* Συνεχής καταγραφή των ελλείψεων στα νοσοκομεία αλλά και των θέσεων που καταργούνται από τις συγχωνεύσεις.
Γνωρίζουμε τη δυσκολία των περιστάσεων. Ζούμε όμως και την κρισιμότητα αυτών.
Τα συλλογικά όργανα οφείλουν να υπηρετήσουν το ρόλο τους και να στηρίξουν ενεργά αυτούς που αγωνίζονται.
Όλοι πρέπει να συναντηθούμε σε αυτές τις μάχες που δίνονται σήμερα.
Χωρίς ωραιοποιήσεις αλλά και χωρίς υποχωρήσεις.
Ο ιατρικός κλάδος οφείλει να βγει μπροστά, να στηρίξει και τον κόσμο που υποφέρει.
Δεν υπάρχει άλλος χρόνος.
Ραντεβού αύριο Τετάρτη 19/9 στις 12.00 το μεσημέρι στα γραφεία τις ΟΕΝΓΕ (Μάρνης 30, 7ος όροφος δίπλα από το υπουργείο υγείας)
Κίνημα Νέων Ιατρών