Ανακοίνωση για την αναστολή των πληρωμών του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υγεία – Πρόνοια

p>Το Δίκτυο Αργως μόλις ενημερώθηκε επίσημα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για τις πρόσφατες εξελίξεις περί αναστολής των πληρωμών του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υγεία-Πρόνοια.

Μετά από αυτή την ενημέρωση θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

· Η Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο αποφάσισαν να παρέμβουν ενεργά μετά την κοινοποίηση από το Δίκτυο της Επιστολής του Συνηγόρου του Πολίτη και την καταγγελία της όλης κατάστασης. Αυτή η πράξη αποτελεί αποκορύφωμα δεκάδων επαφών μας και επιστολών μας προς τον Επίτροπο κ. Σπίντλα. Ο Επίτροπος κ. Σπίντλα μας έχει ήδη αποστείλει επιστολή που θεωρεί ότι οι καταγγελίες μας είναι βάσιμες και μας ενημερώνει ότι προβαίνει στα τόσο σκληρά μέτρα ενάντια στην χώρα μας μετά την αθέτηση ουσιαστικών δεσμεύσεων της απέναντι στην Ε.Ε..

· Η παρέμβαση αυτή αποδεικνύει περίτρανα την κρίση που έχει προκαλέσει το ΥΥΚΑ στον χώρο της ψυχικής Υγείας. Μια κρίση που εκτός από οικονομική είναι και κοινωνική και έχει και επιδράσεις στην θεραπευτική και αποκαταστασιακή διαδικασία.

· Το ΥΥΚΑ δυστυχώς εκθέτει ανεπανόρθωτα την χώρα μας στους διεθνείς φορείς ακυρώνοντας δεσμεύσεις και εθνικές στρατηγικές που έχουν συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έχουν επι χρόνια χρηματοδοτηθεί.

· Το ΥΥΚΑ δεν απαντά στην ουσία και χρησιμοποιεί διάφορα τεχνάσματα όπως ότι δεν ήταν αρμοδιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη να προβεί σε δημοσιοποίηση της επιστολής, πράγμα που όπως σας ενημερώσαμε πράξαμε εμείς καθώς και ότι δεν την έλαβε επίσημα, ενώ εμείς την είχαμε ήδη πέντε μέρες.

· Το ΥΥΚΑ καταγγέλλει και πάλι πλάγια προβλήματα κακοδιαχείριση και προβλήματα του παρελθόντος την στιγμή που επί 5 έτη είναι κυβέρνηση και ηθελημένα δεν προβαίνει στην διαμόρφωση συστήματος ελέγχου και αξιολόγησης.

· Τα δεδομένα είναι μη αμφισβητήσιμα: το 2008 οι φορείς χρηματοδοτήθηκαν με το 63% των κατατεθειμένων προϋπολογισμών που ανέρχονταν περίπου σε 76 εκατομμύρια ευρώ και συγκεκριμένα με 48 περίπου εκατομμύρια, δηλαδή 7 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από ότι το 2007. Το έλλειμμα των ΝΠΙΔ διαμορφώθηκε έτσι στο υπέρογκο ποσό των 26 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα όλοι οι εργαζόμενοι να είναι απλήρωτοι για 5-7 μήνες, οι δομές να απειλούνται με εξώσεις και πολλές από αυτές να οδηγούνται σε αναστολή της λειτουργίας τους.

· Το 2009 η κατάσταση θα είναι ακόμα χειρότερη: αντί των 109 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται το ΥΥΚΑ έχει εξασφαλίσει ουσιαστικά μόλις 40 εκατομμύρια ευρώ.

· Το Δίκτυο συνεχίζει τις δράσεις του με τη συμμετοχή σε συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αντικείμενο «Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ευρώπη: Η περίπτωση της Ελλάδας» (29/01/2009), στο οποίο θα συμμετέχουν και ευρωπαϊκοί και διεθνείς φορείς (εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, WHO, WAPR, EUFAMI, GAMIAN, Mental Health Europe κ.α.). Στην συνάντηση θα συμμετέχει το επιτελείο του Επιτρόπου κ. Σπίντλα και στελέχη του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

· Με την συμπαράσταση της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, Εργατικών Κέντρων και πολλών άλλων κοινωνικών φορέων, το Δίκτυο θα συνεχίσει μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος την άσκηση κάθε δυνατής πίεσης προς το ΥΥΚΑ.