ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

p>Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την πλήρη  αποδοκιμασία της για τον κυβερνητικό χειρισμό του θέματος της συλλογικής σύμβασης των νοσοκομειακών γιατρών.

Αναμφίβολα το κείμενο που κατέθεσε τελικά η κυβέρνηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής, δεν είναι η κλαδική συμφωνία  που είχε συνυπογράψει η ΟΕΝΓΕ, αλλά ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο από το  οποίο έχουν απαλειφθεί βασικά στοιχεία της αρχικής συμφωνίας.

Η μη πρόβλεψη στο ν/σ συγκεκριμένου χρονικού ορίου για την ισχύ της σύμβασης και την υποχρέωση επαναδιαπραγμάτευσης, η μη πρόβλεψη των επόμενων 2500 νέων ιατρικών θέσεων, που θα προκηρύσσονταν  καθώς και η προσβλητική υπαναχώρηση σε μισθολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα των νοσοκομειακών γιατρών, προοιωνίζονται τη συνολική αθέτηση των συμφωνηθέντων από το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση.

Φαίνεται ότι, με το πρόσχημα της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει οριστικά το ΕΣΥ, να μην βελτιώσει ούτε στο ελάχιστο την σημερινή απαράδεκτη πραγματικότητα των δημοσίων νοσοκομείων και ΚΥ που βιώνουν αφΆ ενός  οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό και αφΆ ετέρου οι ασθενείς.

Είναι σίγουρο ότι οι συνθήκες  οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η ανάγκη στήριξης και αναβάθμισης της Δημόσιας Περίθαλψης είναι  ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του κοινωνικού κράτους  και την κοινωνική συνοχή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την απαίτηση της ΟΕΝΓΕ να κυρωθεί άμεσα από τη Βουλή η αρχική κλαδική συμφωνία που ήταν αποτέλεσμα πολύχρονων διεκδικητικών αγώνων  των νοσοκομειακών γιατρών.

Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που αποφάσισε το ΓΣ της ΟΕΝΓΕ για να εκφραστεί η καθολική καταδίκη των νοσοκομειακών γιατρών για το νέο εμπαιγμό του κλάδου και την προκλητική αναξιοπιστία της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας.