Ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής γιατρών

10/04/2010

 

Μετά από 22 ημέρες επίσχεσης εργασίας, το υπουργείο υγείας και η διοίκηση του νοσοκομείου με τη στάση τους μας ανάγκασαν, τους ειδικευόμενους (και οι ειδικευμένοι επιφυλάσσονται) ιατρούς του Νοσοκομείου Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, να βγούμε από τη Γενική Εφημερία της Παρασκευής 9 Απριλίου όπως αποφασίσαμε στη Γενική

Συνέλευση δύο ημέρες νωρίτερα. Παράλληλα κινηθήκαμε τόσο μ εξώδικο ενάντια στη διοίκηση του νοσοκομείου, όσο και με αίτηση προς την επιθεώρηση εργασίας για τα δεδουλευμένα που μας χρωστάνε .

Ο λόγος είναι πως τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί τους τελευταίους μήνες σηματοδοτούν την περικοπή του προσωπικού που εφημερεύει, το πάγωμα των προσλήψεων ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΥ προσωπικού, τη ληστρική επιδρομή στα εισοδήματά μας, ενώ χρωστάνε στους γιατρούς δεδουλευμένα από τον Δεκέμβριο (!!!).

Την ίδια στιγμή, ουδεμία πρωτοβουλία δεν λαμβάνεται για να σταματήσει το πραγματικό φαγοπότι στις πλάτες των ασφαλισμένων. Οι

υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και υλικών, τα διάφορα κερδοφόρα παραμάγαζα μέσα στα νοσοκομεία, αλλά και το σκάνδαλο της εξόδου δημοσίου χρήματος από τον υποστελεχωμένο δημόσιο στον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα (με κοντινό μας παράδειγμα το Ερρίκος Ντυνάν και τη σήραγγα που το ενώνει με το ΝΕΕΣ) συνεχίζονται ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΑ. Μάλιστα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης αναφέρεται ρητά πως οι περικοπές στο Δημόσιο τομέα θα συνοδεύονται από χρηματοδότηση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. 

Μας έχει γίνει φανερό πως απώτερος στόχος είναι η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ προς όφελος του ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ και η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ και ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗ των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ που ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ στο Ε.Σ.Υ. και ΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥΣ.

Η επίσχεση εργασίας από την εφημερία της Παρασκευής είχε σαν αποτέλεσμα το ουσιαστικό κλείσιμο της εφημερίας για τις κλινικές που είχαν σοβαρό πρόβλημα, με το ΕΚΕΠΥ να στέλνει τα ασθενοφόρα σε άλλα νοσοκομεία. Ταυτόχρονα όμως αναδείχτηκε:

·   Η ανευθυνότητα της διοίκησης που παρά το γεγονός ότι ΓΝΩΡΙΖΕ μια εβδομάδα νωρίτερα ότι οι γιατροί βρίσκονται σε επίσχεση, ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ το ΕΚΑΒ και το ΕΚΕΠΥ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ, ούτε είχεκανονίσει το πως ακριβώς θα βγει σε πέρας η εφημερία, παίζοντας το παιχνίδι του

σκύλου με τη γάτα στην πλάτη των ασθενών.

Σαν αποκορύφωμα, ο Υποδιοικητής και ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας γύριζαν από τις 17:00 (η εφημερία ξεκίνησε στις 14:30!) τα γραφεία του νοσοκομείου, για να βρούνε γιατρούς να εφημερεύσουν.

Μάλιστα, με τη συνήθη τακτική τους, πρώτα δοκίμαζαν να εντέλλουν (προφορικά) και όταν δεν είχε αποτέλεσμα το έριχναν στο ¨φιλότιμο¨ . Τελικά,  δεν θρηνήσαμε θύματα λόγω της ΗΡΩΙΚΗΣ στάσης διαφόρων επιμελητών που παρότι δήλωσαν πως αδυνατούν να εφημερεύσουν με αυτές τις συνθήκες, υπερέβαλλαν εαυτόνΚαταγγέλουμε την ανεύθυνη και επικίνδυνη στάση του υπουργειου Υγειας, της διοικησης και του διευθυντη ιατρικης υπηρεσιας του νοσοκομειου και ελπίζουμε πως στη συνέχεια θα φερθούν με μεγαλύτερη υπευθυνότητα.

Επίσης, το γεγονός ότι η εφημερία δεν μπορεί να λειτουργήσει με την επίσχεση εργασίας των ειδικευόμενων ανέδειξε πως οι κλινικές ανεξαρτήτως κινητοποίησης ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ. Όποιος έχει βρεθεί έστω μία φορά σε τμήμα επειγόντων το καταλαβαίνει. Οι περικοπές και το πάγωμα των προσλήψεων που πραγματοποιούνται θα σημάνουν την ταφόπλακα στο ΕΣΥ.

ΤΕΛΙΚΑ HΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΓΙΑΤΙ :

 

* Αναδείχτηκε το πρόβλημα του νοσοκομείου και το ΕΚΕΠΥ αναγκάστηκε να στέλνει τα ασθενοφόρα σε άλλα νοσοκομεία. Ουσιαστικά έκλεισε η εφημερία για τα τμήματα που ήταν σε επίσχεση.

* Αρκετές ενεργείς εφημερίες επιμελητών που, στα πλαίσια των περικοπών, είχαν μετατραπεί σε ετοιμότητας επειδή θεωρήθηκαν ¨περιττές¨ , ξαναέγιναν ενεργείς προκειμένου να λειτουργήσει το νοσοκομείο. Ανατρέπουμε έτσι τη θεσμοθέτηση της (υπο)λειτουργίας του νοσοκομείου με ¨μαθητευόμενους (ειδικευόμενους) μάγους¨  και όχι με ειδικούς.

* Μπλοκάραμε τις περικοπές στα προγράμματα εφημεριώνκαι επομένως διαφυλάσσουμε την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου. Αυτό πραγματοποιήθηκε με υπογραφή από τον διοικητή αμέσως πριν την εφημερία της Παρασκευής προγράμματος για άλλες 10 ημέρες.

Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09/04/2010ΗΤΑΝ Η ΑΡΧΗ

* ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΜΕΣΟ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΜΙΣΘΟΥΣ.

* ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

* ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΕΠΙΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ