Ανακοίνωση Τμήματος Υγείας ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

p align=”center”>Ανακοίνωση Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ

για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας είναι μια επέτειος αγώνων για το δικαίωμα των ατόμων με ψυχικές διαταραχές στον αποστιγματισμό και την κοινωνική ένταξη, για ένα κοινοτικό σύστημα ψυχικής υγείας, για αξιοπρέπεια και ισότητα. Οι αγώνες αυτοί αποκτούν ιδιαίτερη επικαιρότητα στη σημερινή συγκυρία, καθώς οι αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης που συμπυκνώνουν, βρίσκονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τη ναζιστική σκιά που έχει απλωθεί πάνω από τη χώρα μας.  

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στο πως βλέπουμε και πως αντιμετωπίζουμε την ψυχική αρρώστια είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα αυτών των αγώνων. Τόσο στη χώρα μας όσο και αλλού, πολλοί άνθρωποι, επιστήμονες και επαγγελματίες, λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και οι οικογένειές τους, έδωσαν μάχες ενάντια στην δεισιδαιμονία και την προκατάληψη, την άγνοια και τα συμφέροντα. Σε αυτούς τους ανθρώπους, πολύ συχνά άγνωστους, πρέπει να αφιερώσουμε αυτή την ημέρα.

Απέναντι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους στη χώρα μας βρίσκονται οι πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας, εκφρασμένες στο χώρο της υγείας από τον «καλύτερο μαθητή» της τρόικας κ. Γεωργιάδη. Πολιτικές που, ενώ από τη μία αυξάνουν τα αιτήματα για φροντίδα, από την άλλη οδηγούν σε συρρίκνωση και απαξίωση τις ψυχιατρικές υπηρεσίες, προοιωνίζοντας της οριστική κατάρρευση του δημόσιου συστήματος ψυχικής υγείας. Ακραία στιγμή στην πολιτική αυτή είναι η σχεδιαζόμενη κατάσχεση των συντάξεων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές που διαβιούν σε Ξενώνες και Οικοτροφεία.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι συνεχείς αγώνες της κοινωνίας για περισσότερα δικαιώματα, για την άρση όλων εκείνων των συνθηκών που εμποδίζουν την κοινωνική ένταξη και την αξιοπρεπή περίθαλψη των ατόμων με ψυχικές διαταραχές, αποτελούν την καλύτερη απάντηση στις αντικοινωνικές πολιτικές της συγκυβέρνησης.

10/10/2013

Τμήμα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ