ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη συμφωνία του Υπουργού Υγείας με τον Επίτροπο Απασχόλησης της ΕΕ

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

    ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 22

    10680 ΑΘΗΝΑ

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TΗΛ. (210)3665414-5

    FAX: (210)3665420

    e-mail : pressoffice@pasok.gr

   

   

    Αθήνα, 8 Απριλίου 2009

   

    Από τον Τομέα Ψυχικής Υγείας του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του υπουργού Υγείας, Δ. Αβραμόπουλου και του αρμόδιου Επιτρόπου Κοινωνικών Υποθέσεων της Ε.Ε., V. Spidla, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

   

    Μετά τη συμφωνία που υπέγραψε με τον κ. Spidla, ο υπουργός υγείας, Δ. Αβραμόπουλος, δήλωσε: «Μια δυναμική εποχή ξεκίνησε για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα».

    Είναι προφανές ότι ο κ. υπουργός δεν κατάλαβε ότι με την υπογραφή του, βάζει τη χώρα σε αυστηρή επιτήρηση, για δεσμεύσεις που όφειλε εδώ και καιρό να έχει υλοποιήσει.

    Η αναγκαιότητα των ενεργειών αυτών είχε επισημανθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ, τους πολιτικούς φορείς του τόπου, την επιστημονική κοινότητα, αλλά και τους εργαζόμενους στη ψυχική υγεία.

    Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη συμφωνία, η Ελλάδα δεσμεύεται εντός διμήνου να εκπονήσει Οδικό Χάρτη με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το τρέχον έτος.

    Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να καταβάλει μέχρι τις 30 Ιουνίου όλα τα οφειλόμενα ποσά για το 2008, να εξασφαλίσει και να προκαταβάλει τους αναγκαίους πόρους μέχρι το τέλος του 2009. Εύλογα γεννάται το ερώτημα κατά πόσο αυτό είναι εφικτό.

    Ο υπουργός κ. Δ. Αβραμόπουλος «παρέλειψε» να μας ενημερώνει για το σημαντικότερο. Αν δηλαδή έγινε άρση του «παγώματος» της κοινοτικής χρηματοδότησης που επεβλήθη πρόσφατα από την Ε.Ε.

    Προφανώς δεν το πέτυχε, γι’ αυτό άλλωστε και δεν το ανέφερε. Διότι στην υπογραφείσα συμφωνία προβλέπεται ότι η καταβολή των κονδυλίων από την Ε.Ε. θα γίνεται βάσει της έκθεσης αξιολόγησης προόδου, που θα εκπονεί η νεοσυσταθείσα ομάδα διεθνών ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων.

    Αν και με παρέμβαση του κ. Spidla δικαιώθηκαν τα αιτήματα των εργαζομένων στον Τομέα της Ψυχικής Υγείας, η κυβέρνηση εκβιαζόμενη υπέγραψε για να αποφύγει το διεθνή διασυρμό.

    Με τη συμφωνία αυτή, ο κ. Αβραμόπουλος ακολούθησε πιστά το δόγμα της κυβέρνησης: «αγοράζω χρόνο για να αποδράσω από τα προβλήματα».