ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΩ

   

    Αθήνα, 16 Ιουλίου 2008

   

   

    Από τον Τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για θέματα Υγείας της Κω, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

   

   

    Αντιλαμβανόμαστε την ενόχληση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δ. Αβραμόπουλου, από τα αποτελέσματα της προχθεσινής επίσκεψης του Κλιμακίου Υγείας του ΠΑΣΟΚ στη Κω και, την αποκάλυψη της αλήθειας για την ποιότητα και επάρκεια των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους του νησιού, από τις μονάδες υγείας του ΕΣΥ και του ΙΚΑ.

   

    Αντί να απαντήσει επί της ουσίας στις διαπιστώσεις του Κλιμακίου και να παρουσιάσει το έργο της κυβέρνησής του τα 4,5 χρόνια στα Δωδεκάνησα στο χώρο της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, μας συνιστά να διαβάσουμε την ανακοίνωση του Υπουργείου της 10ης Ιουλίου 2008, όπου αναφέρονται τα αποτελέσματα μιας ευρείας σύσκεψης για τα θέματα υγείας της Δωδεκανήσου.

   

    Συγχαίρουμε λοιπόν τον υπουργό, την κυβέρνηση και τα τοπικά στελέχη της Ν.Δ., γιατί κατάφεραν μέσα στα 4,5 χρόνια που κυβερνούν τη χώρα, να πραγματοποιήσουν μια σύσκεψη και να εκδώσουν μια ανακοίνωση για τα Δωδεκάνησα εν είδει προεκλογικού μανιφέστου. Μεγάλα λόγια και δημόσιες σχέσεις, την ώρα που η δημόσια υγεία καταρρέει.

   

    Γιατί κατάρρευση είναι να μην λειτουργεί το Ακτινολογικό και Μικροβιολογικό Εργαστήριο της μονάδας υγείας του ΙΚΑ, λόγω έλλειψης παρασκευαστών, και ασθενείς να μετακινούνται από το ΙΚΑ προς τα εργαστήρια των γιατρών του ΙΚΑ και να επιστρέφουν ξανά στο ΙΚΑ για έλεγχο των εξετάσεών τους

   

    Γιατί κατάρρευση είναι το να υπηρετούν στη μονάδα υγείας του ΙΚΑ τρεις (3) νοσηλεύτριες εκ των οποίων οι δύο (2) πήραν μετάθεση και σε λίγες ημέρες θα μείνει μόνο μία (1), η οποία θα έχει την ευθύνη για την νοσηλευτική φροντίδα, αλλά και για τα ραντεβού των εμβολίων, για τις υγειονομικές επιτροπές, για το φαρμακείο, για τους 10.000 ασφαλισμένους, αλλά και τους 10.000 ασφαλισμένους του ΤΑΞΥ, που εκ του νόμου εντάσσονται στο ΙΚΑ

   

    Είναι κατάρρευση του ΕΣΥ, κύριοι του Υπουργείου, αυτό που αποδείχτηκε στην επίσκεψή μας στο νοσοκομείο της Κω, ότι δηλαδή από το 2004 μέχρι σήμερα αποχώρησαν 15 νοσηλευτές και 10 γιατροί και προσλήφθηκαν αντίστοιχα μόνο 5 νοσηλευτές και 6 γιατροί.

   

    Είναι κατάρρευση και αποκλειστική ευθύνη του ΥΥΚΑ, η αδυναμία εξεύρεσης επικουρικών γιατρών (παιδιάτρου και καρδιολόγου στο Νοσοκομείο, γυναικολόγου στο Κ.Υ. Καρπάθου κ.α.), επειδή προφανώς οι γιατροί επιλέγουν πλέον τα αστικά κέντρα και όχι τις νησιωτικές και τις ορεινές περιοχές, στις οποίες υποχρεωτικά τοποθετούνταν πριν την αλλαγή της ρύθμισης για δυνατότητα τοποθέτησής τους σ’ όλη την Ελλάδα, που ψήφισε η Ν.Δ.

   

    Τέλος, είναι κατάρρευση και ντροπή οι πάσης φύσεως υποχρεώσεις του Κέντρου Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών της Κω να ανέρχονται περίπου στις 200.000 ευρώ και να κινδυνεύει και αυτό – όπως και τα υπόλοιπα πανελλαδικά – από πλήρη απορρύθμιση και κλείσιμο.

   

    Μετά τα παραπάνω, πιστεύουμε απόλυτα ότι οι πολίτες, ειδικότερα στα νησιά, αναπολούν πράγματι τις μέρες του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της υγείας, παρά τα υπαινικτικά σχόλια που περιλαμβάνει η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.