ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΣΥΡΙΖΑ- ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΘΑΝ.ΛΕΒΕΝΤΗ για το ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών

    ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

   

   

    Πού θα βρεθούν οι γιατροί για το νέο ωράριο;

   

   

    Επιβλητικά καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο κ. Αβραμόπουλος απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Αττικής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Θανάση Λεβέντη για το ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών. Παρέλειψε όμως, κατά την πάγια συνήθειά του, να δεσμευτεί για οτιδήποτε συγκεκριμένο.

   

    Το ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών είναι ίσως η μεγαλύτερη άμεση απειλή στη λειτουργία του Εθνικού συστήματος της χώρας. Σύμφωνα με τις Κοινοτικές οδηγίες που είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει η χώρα μας, οι γιατροί δεν μπορούν να δουλεύουν περισσότερες από 48 ώρες την εβδομάδα, με το μέγιστο δυνατό αριθμό εβδομαδιαίων ωρών των ειδικευόμενων γιατρών να μην μπορεί να είναι μεγαλύτερος των 58. Μία νομοθετική ρύθμιση που θεσπίστηκε πριν από 1,5 χρόνο έδωσε τη δυνατότητα στη χώρα μας να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς για λίγο ακόμα, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές.

   

    Το καθεστώς εργασίας των γιατρών των νοσοκομείων της χώρας έχει δικαίως χαρακτηριστεί μεσαιωνικό από πολλούς σχολιαστές, και ακόμα ο κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε και αυτός τη φωνή του στην καταδίκη του υφιστάμενου καθεστώτος. Η εφαρμογή ενός ανθρώπινου ωραρίου είναι χρονίζον και απολύτως εύλογο αίτημα των γιατρών, αλλά μόνο η κοινοτική οδηγία υποχρέωσε τη χώρα μας να συναινέσει στην αλλαγή του, η οποία όμως έχει μείνει ακόμα στα χαρτιά.

   

    Και η ουσία της απάντησης του κ. Αβραμόπουλου είναι ότι θα μείνει στα χαρτιά για πολύ καιρό ακόμα. Στην επίμονη παραίνεση του κ. Λεβέντη πού θα βρεθούν τα λεφτά για να γίνουν οι προσλήψεις των τουλάχιστον 10.000 γιατρών που θα χρειαστούν για το νέο ωράριο, τη στιγμή που ο άρτι ψηφισθείς προϋπολογισμός προβλέπει μόλις 10 εκατομμύρια Ευρώ για προσλήψεις στην υγεία, ο κ. Αβραμόπουλος με ολύμπιο ύφος σημείωσε: ?δεσμεύομαι για 4.500 νέες προσλήψεις γιατρών μέχρι το 2009?.

   

    Ο Ιησούς κατόρθωσε να πολλαπλασιάσει τα δύο ψωμιά και τα πέντε ψάρια ώστε να θρέψει μερικές χιλιάδες κόσμου. Ο κ. Αβραμόπουλος έχει τέτοιες θείες δυνατότητες ώστε να πολλαπλασιάσει τους γιατρούς της Ελλάδας για να γιατρέψουν τους αρρώστους;