ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ – ΑΝΑΓΩΓΗ ΣΕ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Π.Ο.Υ.

   

   

    Ε.Κ.ΕΠ.Υ.

    ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2009

   

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   

    Σύμφωνα με ενημέρωση, πριν από λίγα λεπτά, του FOCAL POINT (ΕΚΕΠΥ), διά του International Health Regulation (I.H.R.) το επίπεδο εγρήγορσης των Κρατών Μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη Νέα Γρίπη Α1Ν1, ανήλθε από τη φάση 5, στην φάση 6 (πανδημία), από τις 18:00 ώρα Ελλάδος.

    Η απόφαση του ΠΟΥ, ο οποίος θα προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις στις 19:00 ώρα Ελλάδος, ελήφθη λόγω της ταχύτητας εξάπλωσης του ιού ιδιαίτερα στο νότιο ημισφαίριο και όχι λόγω κριτηρίων βαρύτητας της νόσου.

    Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέσω των αρμοδίων φορέων του, ΕΚΕΠΥ και ΚΕΕΛΠΝΟ, εφαρμόζει ήδη τα αντίστοιχα μέτρα της φάσης 6.

   

    Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, με αφορμή τα νέα δεδομένα, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

   

    «Η Ελλάδα είναι απόλυτα προετοιμασμένη και για αυτό το στάδιο εξάπλωσης της Νέας Γρίπης. Το σύστημα τελεί κάτω από διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα, με βάση και το προβλεπόμενο, από την πρώτη στιγμή, σχέδιο. Δεν υπάρχει συνεπώς λόγος ανησυχίας λόγω της ηπιότητας της Νόσου και της θερινής περιόδου αλλά κυρίως λόγω της θωράκισης της χώρας μας απέναντι σε αυτήν.»

    Για τις περαιτέρω ενέργειες του Υπουργείου ο κ. Αβραμόπουλος συγκάλεσε για αύριο το πρωί στις 10 στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας σύσκεψη της Επιστημονικής Επιτροπής Αντιμετώπισης της Νέας Γρίπης, μετά το πέρας της οποίας θα προβεί σε ανακοινώσεις.