ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης- ΟΜΙΛΙΑ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΝΟΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

   

   

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2008

   

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   

    Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, μίλησε χθες, Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008, στη Γενική Συνέλευση της ΝΟΔΕ Καρδίτσας.

    Ακολουθούν αποσπάσματα της ομιλίας του κ. Αβραμόπουλου:

   

    «Η σημερινή μας συνάντηση πραγματοποιείται – και πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό – κάτω από μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.

    Αυτό οφείλεται σε έναν μεγάλο βαθμό στο κλίμα φοβίας και ανασφάλειας, που κυριαρχεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Και αναφέρομαι στη γενικευόμενη οικονομική κρίση, που οδηγεί, εκ των πραγμάτων, όπως έγκαιρα έχουμε διαγνώσει, και σε κοινωνική κρίση.

    Ξεκινώ από μια σημαντική επισήμανση. Είναι ευτύχημα για την πατρίδα μας, ότι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τον κόσμο ολόκληρο, τη διακυβέρνηση του τόπου έχει αναλάβει η παράταξή μας και ο Κώστας Καραμανλής.

    Μπορείτε να φανταστείτε, πως θα ήταν τα πράγματα, εάν τούτη την ώρα είχαμε μια Κυβέρνηση, που δεν είχε πυξίδα, που τα στελέχη της δεν διακρίνονταν από όραμα και από τη βούληση, να αφήσουν χρήσιμο έργο πίσω τους;

    Εμάς εκείνο που μας νοιάζει περισσότερο είναι οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Το στίγμα το έδωσε με σαφήνεια ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην τελευταία ομιλία του στην Κεντρική μας Επιτροπή. Που δείχνει, ότι η Νέα Δημοκρατία έχει λάβει τα μηνύματα των καιρών, αναλαμβάνει τις ευθύνες της και δίνει έμφαση στο κοινωνικό κράτος.

    Παρά τα όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα η πατρίδα μας είναι ασφαλής. Όσο και εάν στο διεθνή περίγυρο είναι αβέβαιες οι μεσοπρόθεσμες συνέπειες.

   

    Νιώθουμε υπερήφανοι, που είμαστε όλοι ταγμένοι σε αυτήν την ωραία μάχη. Και είμαι βέβαιος, ότι σαν έλθει η ώρα να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος της νέας διακυβέρνησης και αφού κριθούμε κυρίως από το αποτέλεσμα της πολιτικής μας και όχι από τις, πρόσκαιρης αξίας, δημοσκοπήσεις, η πατρίδα μας συνολικά και όλος ο ελληνικός λαός θα έχουν καταγράψει ένα βήμα προόδου και ανάπτυξης, ένα βήμα προς τα εμπρός και προς τα πάνω.

    Παράλληλα στεκόμαστε με σεβασμό στα στελέχη της παράταξής μας, που όλα αυτά τα χρόνια έχουν δώσει το δικό τους αγώνα, για να μπορέσει η Νέα Δημοκρατία, να βρεθεί στη θέση που βρίσκεται, δηλαδή να έχει αναλάβει τις τύχες αυτού του τόπου.

    Είναι επείγον, να επαναφέρουμε την πολιτική στα ουσιαστικά. Είναι επείγον και άμεσο, να επιστρέψουμε στα ουσιώδη. Στην πραγματική ζωή και τα προβλήματά της.

    Ζούμε καθημερινά καταστάσεις, που οδηγούν σε παραπλάνηση από τα πραγματικά προβλήματα. Τα στελέχη μας δεν πρέπει να πέφτουν σε αυτήν την παγίδα.

    Όσο δε για τις δημοσκοπήσεις θα ήθελα να σημειωθεί, ότι έχουν την αξία τους. Αλλά δεν είναι τίποτε λιγότερο ή περισσότερο από τη στιγμιαία αποτύπωση μιας πραγματικότητας, που δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε. Δεν έχουν όμως καμία σχέση με την τελική κρίση της κοινωνίας.

    Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη και να ολοκληρώσει το έργο της και να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις της. Συγκεκριμενοποιούνται με νομοθετήματα και με ενέργειες τα μέτρα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Και αυτό εννοώ, όταν λέω, ότι στρεφόμεθα προς το κοινωνικό κράτος.

    Αυτή η ανοιχτή παράταξη, η ελεύθερη παράταξη, η δημοκρατική παράταξη ιστορικά πάντοτε είχε και ανοιχτά και ανεξάρτητα και αδέσμευτα, εάν θέλετε, και αντάρτικά μυαλά. Προδότες όμως δεν είχε. Εμείς τις διαφορετικές απόψεις τις σεβόμαστε, δίνουμε όμως, συλλογικά τη μάχη.

    Συνοχή και ενότητα είναι τα χαρακτηριστικά, που αυτή τη στιγμή έχει η παράταξή μας. Τα εγγυάται ένας άνθρωπος της δικής μας γενιάς, που τον πλαισιώνουμε όλοι με εμπιστοσύνη και εκτίμηση. Και αυτός είναι ο Πρωθυπουργός και αρχηγός μας, ο Κώστας Καραμανλής.

    Η παράταξή μας πορεύεται δυναμικά, ενωμένα, συνεκτικά με τόλμη και σύνεση προς τα εμπρός και προς τα πάνω.

    Ήρθα σήμερα εδώ για να σας μεταφέρω ένα μήνυμα υπευθυνότητας, σοβαρότητας, αποφασιστικότητας. Συγχρόνως όμως και για να σας ακούσω και για να μεταφέρω τις απόψεις σας, τις αγωνίες και τα οράματά σας εκεί, που πρέπει.

    Τώρα σε αυτή τη φάση, πιο ώριμοι, πιο έμπειροι, προχωρούμε μπροστά. Η Νέα Δημοκρατία και ο Κώστας Καραμανλής επανεξελέγην πανηγυρικά πριν από έναν χρόνο. Και μπροστά μας απομένουν τρία χρόνια για να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Από αυτό περιμένουμε να κριθούμε.»

   

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε:

   

    « Βρίσκομαι εδώ σήμερα στην Καρδίτσα, σε μια από τις τακτικές μου επισκέψεις, αυτή τη φορά όμως, με έναν συγκεκριμένο σκοπό.

    Για να επικοινωνήσω με την οργανωμένη βάση της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανοιχτού διαλόγου μαζί της.

    Διανύουμε μια πολύ σημαντική όσο και δύσκολη, θα έλεγα, περίοδο. Αυτό οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες, που έχουν να κάνουν με την παγκόσμια και όλο κλιμακούμενη οικονομική κρίση.

    Και τούτη την ώρα, πάνω από όλα, χρειάζεται να ενδυναμώσουμε περισσότερο τις προσπάθειές μας, έτσι ώστε, να ανταποκριθούμε στον σκοπό, για τον οποίο η παράταξή μας έχει αναλάβει τις ευθύνες διακυβέρνησης του τόπου. Να διαμορφώσουμε δηλαδή, ένα ακόμα πιο ισχυρό πλαίσιο ασφάλειας για την ελληνική κοινωνία και βέβαια, να ανοίξουμε το δρόμο της προόδου και της ανάπτυξης για την πατρίδα μας.

   

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά τις συστάσεις του Πρωθυπουργού οι βουλευτές μπορούν να διατυπώνουν ελεύθερα τις απόψεις τους;

   

    Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Σε μια δημοκρατία αυτό είναι αυτονόητο, ότι κάθε εκλεγμένος έχει δικαίωμα στην άποψη και τη θέση. Όλα αυτά όμως, οριοθετούνται από μια κόκκινη γραμμή. Διότι συνολικά πήραμε την απόφαση να προχωρήσουμε μπροστά, συλλογικά δουλεύουμε, συλλογικά αναλαμβάνουμε την ευθύνη και συλλογικά απολογούμεθα απέναντι στην ελληνική κοινωνία, η οποία έχει επενδύσει και εξακολουθεί να επενδύει τις ελπίδες της σε αυτήν την παράταξη.

    Εμείς κινούμεθα, όλοι ανεξαίρετα, από το τελευταίο στέλεχος της παράταξης μέχρι τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, με υψηλό αίσθημα ευθύνης της μεγάλης αποστολής, που έχουμε αναλάβει και που μας έχει αναθέσει η ελληνική κοινωνία.

    Και μην έχετε καμία αμφιβολία, ότι στο τέλος, σαν έλθει η ώρα, θα κριθούμε, έχοντας οδηγήσει όμως, μέσα από τα αποτελέσματα της πολιτικής μας την Ελλάδα σε μια νέα εποχή.