Ανακοπή στο «Αγία Σοφία»

 

 

 

Με μία αναισθησιολόγο έχει μείνει η μονάδα συγγενών καρδιοπαθειών του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

Η μονάδα αδυνατεί να πραγματοποιήσει πλέον επεμβάσεις ανοικτής καρδιάς και τα περιστατικά παραπέμπονται στο «Ωνάσειο». Τις τελευταίες 15 μέρες, δύο νεογνά διακομίστηκαν στο «Ωνάσειο», ενώ οι ανάγκες του «Αγία Σοφία» καλύπτονται υποτυπωδώς από αναισθησιολόγους άλλων τμημάτων.
Οι καλοκαιρινές άδειες έχουν οδηγήσει σε πραγματικό αδιέξοδο και η διοίκηση του νοσοκομείου προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με την πρόσληψη δύο επικουρικών αναισθησιολόγων.Για το θέμα έχει υποβάλει ερώτηση στην υπουργό Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ο υπεύθυνος του τομέα Υγείας της ΝΔ κ. Μάριος Σαλμάς. Ο κ. Σαλμάς καταγγέλλει ότι δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες να καλυφθούν τα κενά.

Σύμφωνα με τον κ. Σαλμά, το 2007 υπηρετούσαν στο νοσοκομείο έξι καρδιοαναισθησιολόγοι και στο τέλος του 2009 έμειναν πέντε. Στο πρώτο δίμηνο του έτους, δύο αναισθησιολόγοι αποχώρησαν από την υπηρεσία και έμειναν η αναπληρώτρια διευθύντρια, μία επιμελήτρια α’ και μία επικουρική γιατρός να καλύψουν τις ανάγκες του κέντρου.

Η αποδυνάμωση του κέντρου οδήγησε σε μείωση των ημερών λειτουργίας των χειρουργείων από τέσσερις σε δύο την εβδομάδα και του αιμοδυναμικού εργαστηρίου από πέντε σε μία. Τον περασμένο Απρίλιο, αποχώρησε με αναρρωτική άδεια και η αναπληρώτρια διευθύντρια, με αποτέλεσμα να μείνει η επιμελήτρια και η επικουρική.

Πριν από τρεις εβδομάδες, η επικουρική αναισθησιολόγος αποχώρησε με άδεια τοκετού, ενώ έληξε και η σύμβασή της. Στα τέλη Ιουνίου, η επιμελήτρια έκανε χρήση της κανονικής της άδειας και το τμήμα δεν διαθέτει πλέον ούτε μία αναισθησιολόγο.

Ακολούθησε αποστολή εγγράφων προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και το υπουργείο Υγείας, αλλά δεν υπήρξε λύση. Το κέντρο καλύπτει μόνον ορισμένα περιστατικά καρδιακού καθετηριασμού και θωρακοχειρουργικές επεμβάσεις, αλλά αδυνατεί να καλύψει οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση καρδιάς.

Δημήτρης Καραγιώργος