Αναμένεται μεγάλη αύξηση καρκινοπαθών

Δραματική αύξηση όλων των μορφών καρκίνου που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 30% αναμένουν σε μία δεκαετία οι ειδικοί επιστήμονες. Οπως τονίζουν σε μία δεκαετία ο αριθμός των ογκολογικών ασθενών παγκοσμίως θα φτάσει τα 17 εκατομμύρια, δηλαδή περίπου πέντε εκατομμύρια περισσότεροι ασθενείς σε σχέση με σήμερα. Οι ειδικοί αποδίδουν τη δυσοίωνη αυτή προοπτική στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης αφού ο καρκίνος πλήττει κυρίως τα ηλικιωμένα άτομα, αλλά και σε περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως ο τρόπος διατροφής, το επιβαρυμένο ατμοσφαιρικό περιβάλλον και η καθιστική ζωή. Την ίδια στιγμή, η χώρα μας φαίνεται ότι έχει «χαμηλές» αποδόσεις, σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, στην παροχή ογκολογικής φροντίδας, λόγω της δυσκολίας πρόσβασης καρκινοπαθών από μεγάλες περιφέρειες της χώρας σε εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Αυτά τόνισαν χθες, με αφορμή το 1ο Μεσογειακό Διεπιστημονικό Ογκολογικό Φόρουμ που ξεκινά αύριο στο ξενοδοχείο Αστέρας Βουλιαγμένης και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Κυριακή, οι ογκολόγοι παθολόγοι κ. Δημήτριος Μπαφαλούκος (πρόεδρος του φόρουμ) και η κα Ελένη Λινάρδου (πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής) και ο χειρουργός μαστού κ. Γεώργιος Ασημακόπουλος. Οπως επισήμαναν, οι ογκολογικοί ασθενείς μεγάλων πόλεων όπως π.χ. η Καλαμάτα, η Αρτα, η Πτολεμαΐδα, οι Σέρρες, η Καβάλα αλλά και της νησιωτικής χώρας, δεν έχουν πρόσβαση σε ογκολογικές υπηρεσίες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η χορήγηση της χημειοθεραπείας γίνεται αναγκαστικά από άτομα που δεν έχουν εξειδίκευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα αντιστοιχούν περίπου 4-5 ογκολογικά κέντρα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, αναλογία που μας κατατάσσει λίγο κάτω από τη μέση του μέσου όρου των χωρών της Ευρώπης, όπως καταγράφεται στην πρόσφατη μελέτη MOSES (Μedical Oncology Status in Europe Survey) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ESMO). Αντίθετα, σε ικανοποιητικό σημείο βρίσκεται η προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση των ειδικών γιατρών στην Ελλάδα. Η μελέτη καταδεικνύει μεγάλη ανομοιογένεια στην εκπαίδευση των ειδικών γιατρών, αλλά και στις υπηρεσίες υγείας ανά την Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι ειδικοί θα αναφερθούν στις ανισότητες μεταξύ των μεσογειακών κρατών στην πρόληψη – θεραπεία του καρκίνου καθώς και στις νεότερες εξελίξεις σε σχέση με τη θεραπεία του καρκίνου.