Αναμένουν κορύφωση του πανδημικού κύματος και αύξηση νοσηλειών

Την εκτίμηση ότι το τρέχον πανδημικό κύμα θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες, με την επισήμανση όμως ότι τις επόμενες εβδομάδες θα είναι αυξημένες οι νοσηλείες καθώς έχει ανέβει ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων, εξέφρασε σήμερα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την πανδημία Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως είπε καταγράφεται σταθεροποίηση της αυξητικής τάσης, αλλά με τάση μετακίνησης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και αργή αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών.

Η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι πλέον έχει επικρατήσει πλήρως η παραλλαγή Όμικρον και ότι η Όμικρον 2 ανιχνεύεται στο 77% των νέων δειγμάτων.

Είπε πάντως ότι πιθανόν υποεκτιμάται ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων λόγω του ότι κάποιοι μένουν στη διάγνωση με self test που δεν δηλώνουν. Σημείωσε ότι προκαλεί ανησυχία η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των νέων κρουσμάτων στα 41 έτη και πως υπάρχει άνοδος και σε άτομα άνω των 50 ετών.

Μίλησε επίσης για αύξηση του ποσοστού θετικότητας στο 8,2% κυλιόμενο μέσο όρο ενώ ήταν κάτω από 5% πριν από δύο εβδομάδες.

Όπως είπε έχουν αυξηθεί σημαντικά οι νέες εισαγωγές και ανέρχονται σε 426 εισαγωγές την ημέρα κατά μέσο όρο, ενώ συνολικά νοσηλεύονται περίπου 3.500 ασθενείς. Η σημαντικότερη αύξηση των εισαγωγών παρατηρείται στην Αττική και στην Κρήτη, είπε. Ειδικά για τις διασωληνώσεις πρόσθεσε ότι παρατηρείται μικρή αύξηση σε Αττική και νότια Ελλάδα. Σύμφωνα με την καθηγήτρια η αύξηση οφείλεται στην επικράτηση της Όμικρον 2. «Θεωρούμε ότι το κύμα αυτό θα έχει μικρότερη διάρκεια και θα κορυφωθεί εντός των επόμενων ημερών» είπε στη συνέχεια και κάλεσε όλους να προσέχουν ακόμα κι αν είναι εμβολιασμένοι. Βλέπουμε εμβολιασμένους 40άρηδες-50άρηδες να υποφέρουν και μεγαλύτερους να το περνάνε στο πόδι. Κανείς δεν είναι άτρωτος, τόνισε.

Με αυτά τα δεδομένα αποφασίστηκε εξάλλου χθες να μην υπάρξει χαλάρωση των μέτρων πριν απ’ το τέλος Απριλίου.

Τέλος, ανέφερε ότι όλα δείχνουν πως πάμε για μια ακόμα επαναληπτική δόση εμβολίου το φθινόπωρο, αν και επισήμανε ότι είναι νωρίς ακόμα για να ειπωθεί κάτι.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου προσπαθεί να καλύψει τον Πλεύρη μετά το άδειασμά του από τους επιστήμονες

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το γεγονός ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων «άδειασε» τον Θάνο Πλεύρη και δεν προχώρησε σε άρση των περιοριστικών μέτρων παρά την πρόσφατη προαναγγελία του υπουργού Υγείας προχώρησε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ισχυρίστηκε ότι έγινε δεκτή η εισήγηση του υπουργείου Υγείας ώστε να μη γίνει άρση των μέτρων. Ωστόσο, πριν από μόλις 6 μέρες, ο Θάνος Πλεύρης, τη στιγμή που η πανδημία ήδη ήταν σε νέα έξαρση, δήλωνε ότι «μέχρι το Πάσχα θα έχουν αρθεί μια σειρά από μέτρα».

Συγκεκριμένα, η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας δήλωσε: «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ακόμα και οι εμβολιασμένοι με τη σημερινή μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα θα πρέπει να προσέχουν, να αποφύγουν να κολλήσουν γιατί κανείς δεν είναι άτρωτος. Όλοι μας πρέπει να συμβάλουμε στη μείωση αυτής της διασποράς μέσω της συμπεριφοράς. Για αυτόν τον λόγο στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής μας συμφωνήσαμε με την εισήγηση του υπουργείου Υγείας να μην γίνει άρση κανενός μέτρου μέχρι τέλους Απριλίου. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δοθεί λάθος μήνυμα στην κοινότητα».