«Ανάσα» στο ΕΣΥ με 7.500 προσλήψεις

Ανάσα στο ΕΣΥ επιχειρεί να δώσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με την άμεση πρόσληψη 5.500 νοσηλευτών και 2.000 γιατρών. Παράλληλα, χορηγούνται σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις στους γιατρούς, καθιερώνεται το πολυδιευθυντικό σύστημα και συμπεριλαμβάνονται οι πανεπιστημιακοί γιατροί στις ρυθμίσεις για τους όρους απασχόλησης των συναδέλφων τους των δημοσίων νοσοκομείων.

Οι παραπάνω παροχές περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τις εφημερίες και το μισθολόγιο των νοσοκομειακών γιατρών που έφερε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας κ. Δ.Αβραμόπουλος, το οποίο ψηφίστηκε χθες κατά πλειοψηφία. Ειδικότερα, ο νόμος προβλέπει: ▅ Την πρόσληψη 5.500 νοσηλευτών με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Πρόκειται για προσλήψεις οι οποίες θα γίνουν άμεσα (πέραν των τακτικών), προκειμένου να κλείσει η μόνιμη τρύπα του ΕΣΥ που δημιουργούν οι συνταξιοδοτήσεις προσωπικού. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι οι διαδικασίες πρόσληψης να ολοκληρωθούν σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών.

▅ Την πρόσληψη 2.000 γιατρών μέσα στο 2009 και άλλων 2.500 ως το 2011. Οι προσλήψεις αυτές θα συμβάλουν στην εφαρμογή των προγραμμάτων εφημεριών των δημοσίων νοσοκομείων, κατ΄ εφαρμογήν του Προεδρικού Διατάγματος 76/2005 με το οποίο ενσωματώνονται στο Εθνικό Δίκαιο κοινοτικές οδηγίες για το ωράριο εργασίας. ▅ Τη χορήγηση σημαντικών αυξήσεων στους βασικούς μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίες συμπαρασύρουν προς τα πάνω και το χρονοεπίδομα. Συγκεκριμένα, ο βασικός μισθός του ειδικευόμενου γιατρού αυξάνεται κατά 185 ευρώ (συν 90 ευρώ στο νοσοκομειακό επίδομα), του επιμελητή Β΄ κατά 270 ευρώ, του επιμελητή Α΄ κατά 315 ευρώ και του διευθυντή 370 ευρώ. Επίσης, δεν θα φορολογείται το επίδομα βιβλιοθήκης, ενώ οι πρώτες τέσσερις εφημερίες θα φορολογούνται με συντελεστή 20%.

▅ Καθιέρωση του πολυδιευθυντικού συστήματος, το οποίο επιτρέπει την εξέλιξη των γιατρών στο ΕΣΥ. Οι σημερινοί διευθυντές τμημάτων και κλινικών θα γίνονται συντονιστές διευθυντές. Τη θέση των Συμβουλίων Κρίσεων (ΣΚΕΙΟΠΝΙ) θα πάρουν οι Επιτροπές Κρίσεων οι οποίες θα λειτουργούν ανά νοσοκομείο. Δύο μέλη των Επιτροπών Κρίσεων θα επιλέγονται με κλήρωση από τις κατά τόπους ΔΥΠΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 20% των θέσεων που προκηρύσσονται θα αφορούν έλληνες γιατρούς οι οποίοι διαπρέπουν στο εξωτερικό και επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Στο ψηφισθέν νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται οι πανεπιστημιακοί γιατροί στις ρυθμίσεις για τους όρους απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών. Οι ρυθμίσεις αφορούν το πρόγραμμα εφημεριών και το ωράριό τους (επτάωρο συνεχές, πενθήμερο και πρωινό). Επίσης, οι ισχύουσες διατάξεις για την αστική ευθύνη των νοσοκομειακών γιατρών επεκτείνονται και στους πανεπιστημιακούς γιατρούς.

«Τιμούμε τη συμφωνία και την υπογραφή μας με τους γιατρούς» δήλωσε χθες στη Βουλή ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για τη «μεγαλύτερη θεσμική νίκη του ΕΣΥ από την ίδρυσή του». Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από το ΠαΣοΚ σχετικά με την εξοικονόμηση των απαραίτητων κονδυλίων για τις προβλεπόμενες προσλήψεις, ο υπουργός Υγείας ανέφερε: «Τα δημοσιονομικά δεδομένα μάς επιβάλλουν τη συγκεκριμένη αντιμετώπιση στις προσλήψεις. Ξεκινάμε από τις 2.000 προσλήψεις και θα συνεχίσουμε». Σε κάθε περίπτωση – συνέχισε ο υπουργός Υγείας- οι προσλήψεις θα γίνουν και τα κονδύλια θα διατεθούν.

Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Χρ.Παπουτσής και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απ.Κακλαμάνης είχαν αμφισβητήσει τη δυνατότητα της κυβέρνησης να στηρίξει οικονομικά τις προσλήψεις αυτές. Μάλιστα, ο κ. Παπουτσής διερωτήθηκε αν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη η παραπάνω δήλωση του υπουργού, και δήλωσε: «Ολα όσα λέτε είναι στον αέρα». Οσον αφορά την τελική μορφή που έλαβε το νομοσχέδιο, σημείωσε ότι «αν και ανεπαρκές,το νομοσχέδιο σε έναν βαθμό θέτει κάποια ζητήματα» και κατέληξε: «Οχι πλήρης νίκη, αλλά και όχι πλήρης ήττα».