Ανασαίνει η υγεία

Σε κανονικούς ρυθμούς επανέρχεται από τη Δευτέρα ο χώρος της υγείας. Γιατροί του ΙΚΑ, νοσοκομειακοί και φαρμακοποιοί αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους, εξετάζοντας πλέον άλλες μορφές αντίδρασης στο ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Μεταξύ αυτών είναι δικαστικές προσφυγές κατά συγκεκριμένων διατάξεων, οι οποίες θεωρούν ότι μπορούν να προσβληθούν νομικά.

 

Η εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) αποφάσισε χθες να αναστείλει -προς το παρόν- τις κινητοποιήσεις, οι οποίες είχαν παραλύσει επί δύο εβδομάδες την πρωτοβάθμια περίθαλψη του μεγαλύτερου Ταμείου της χώρας. «Αναστέλλουμε τις κινητοποιήσεις, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους ασφαλισμένους μας για τη φροντίδα και περίθαλψη που έχουν ανάγκη», αναφέρεται στη σχετική απόφαση.

Οι γιατροί του ΙΚΑ δεν αποδέχονται τον διάλογο που εξήγγειλε προχθές ο υπουργός Υγείας, χαρακτηρίζοντάς τον προσχηματικό. Σε συμπαράταξη με όλους τους χώρους (νοσοκομειακούς γιατρούς, ελεύθερους επαγγελματίες, λοιπές επαγγελματικές ενώσεις και σε συνεργασία με τους ιατρικούς συλλόγους) θα προσπαθήσουν να ακυρώσουν στην πράξη το νομοσχέδιο με προσφυγές και κινητοποιήσεις.

Μεταξύ άλλων, θα διεκδικήσουν και δικαστικά την κατοχύρωση και εφαρμογή χρόνου εξέτασης διάρκειας 20 λεπτών ανά ασθενή (και από τα τηλεφωνικά ραντεβού), προκειμένου να μη συκοφαντούνται ως απλοί «συνταγογράφοι».

Το σύνολο των ιατρικών ενώσεων συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία που έχουν προκηρύξει για τις 23 Φεβρουαρίου η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ. Η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ καλεί τους συλλόγους-μέλη της να είναι σε ετοιμότητα. Ζητούν άμεση πρόσληψη όλων των απολυμένων γιατρών του ΙΚΑ, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων γιατρών και κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων προχωρούν και οι νοσοκομειακοί γιατροί. Η εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ) αποφάσισε να απορρίψει τον διάλογο με τον υπουργό Υγείας, εάν δεν σεβαστεί την εφαρμογή της κλαδικής συμφωνίας και δεν προωθηθεί η διαμόρφωση ασφαλούς εφημέρευσης.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα μετάσχουν στην απεργία της 23ης Φεβρουαρίου, με αίτημα τη διαμόρφωση μετώπου προάσπισης της δημόσιας υγείας. Η ΟΕΝΓΕ καλεί σε γενικές συνελεύσεις σε όλα τα νοσοκομεία, ενώ προγραμματίζει καταλήψεις των ταμείων στα νοσοκομεία, σε εφημερίες και τακτικά ιατρεία, για να μην πληρώνουν οι ασθενείς.

Το ενδεχόμενο δικαστικών προσφυγών κατά του νομοσχεδίου δεν αποκλείει και το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), το οποίο συνεδριάζει τη Δευτέρα προκειμένου να αξιολογήσει συνολικά το ψηφισθέν νομοσχέδιο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ