Αναστέλλει η αυστριακή κυβέρνηση την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά της COVID-19

Αναστέλλει η αυστριακή κυβέρνηση την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά της COVID-19, έξι μέρες πριν αρχίσουν να επιδίδονται πρόστιμα για τη μη συμμόρφωση στο μέτρο. Την ανάκλησή του ανακοίνωσαν σήμερα οι υπουργοί Υγείας και Συνταγματικών Υποθέσεων.

Η απόφαση να θεσπιστεί το μέτρο αυτό είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Νοέμβριο, πριν την ευρύτερη διασπορά του ιδιαιτέρως μεταδοτικού, αλλά λιγότερο σοβαρού, παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον στη χώρα, με ημερομηνία ισχύος την 5η Φεβρουαρίου 2022, αλλά έναρξη εφαρμογής του την 15η Μαρτίου.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, οι πιέσεις στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν περιοριστεί, δεδομένο που οδήγησε την κυβέρνηση σε προσωρινή αναστολή επιβολής των σχετικών προστίμων.

«Αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε τις συστάσεις της επιτροπής ειδικών» και να «αναστείλουμε» το μέτρο, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός για τις συνταγματικές υποθέσεις Καρολίν Εντστάντλερ. «Δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή την αναγκαιότητα να εφαρμόσουμε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, δεδομένης της τωρινής παραλλαγής», που προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα που ήταν προηγουμένως η κυρίαρχη, εξήγησε η υπουργός. «Υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολλά επιχειρήματα για να πούμε ότι αυτή η επίθεση στα θεμελιώδη δικαιώματα δε δικαιολογείται», πρόσθεσε.

Από πολιτική άποψη, η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού –το πλέον σαρωτικό μέτρο του είδους αυτού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αφορά όλους τους ενηλίκους– αποτέλεσε βαρίδι για την συντηρητική κυβέρνηση, καθώς και τον αγαπημένο στόχο του ακροδεξιού και αντιεμβολιαστικού Κόμματος της Ελευθερίας, του τρίτου μεγαλύτερου στο Κοινοβούλιο.

Το μέτρο δεν κατάφερε να αυξήσει ιδιαίτερα ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στη δυτική Ευρώπη και η επιφυλακτικότητα σε σχέση με αυτό ενισχύθηκε από τότε που οι περιορισμοί στην πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε μέρη όπως τα μπαρ και τα εστιατόρια ήρθησαν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού αφορούσε το σύνολο των πολιτών ηλικίας 18 ετών και άνω στη χώρα των 8,9 εκατ. κατοίκων, με εξαίρεση τις εγκύους, αυτούς που νόσησαν κατά τις προηγούμενες 180 ημέρες και αυτούς που εξαιρούνται για ιατρικούς λόγους. Οι έλεγχοι αναμενόταν να ξεκινήσουν στα μέσα Μαρτίου, με τα πρόστιμα να κυμαίνονται από 600 έως 3.600 ευρώ.

Η Εντστάντλερ και ο υπουργός Υγείας Γιοχάνες Ράουχ δήλωσαν ότι το μέτρο μπορεί να επιστρέψει, εάν καταστεί αναγκαίο, στην περίπτωση εμφάνισης μίας νέας παραλλαγής. «Δεν είναι σήμερα που γράφουμε το τελευταίο κεφάλαιο στο θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού», σημείωσε η Εντστάντλερ.