Αναστέλλεται η πίστωση στη χορήγηση φαρμάκων

Από την τσέπη τους θα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν τα φάρμακά τους από τη 1 Σεπτεμβρίου χιλιάδες ασφαλισμένοι έξι ταμείων, μεταξύ των οποίων και αυτά των ελευθέρων επαγγελματιών και των δημοτικών υπαλλήλων. Oι φαρμακοποιοί του νομού Θεσσαλονίκης προχωρούν στην αναστολή τής επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων, εξαιτίας της ύπαρξης συσσωρευμένων οφειλών, οι οποίες ξεπερνούν το ποσό των επτά εκατ. ευρώ, από την πλευρά των ασφαλιστικών ταμείων.

Της Βαρβάρας Ζούκα

Η απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αφορά τους ασφαλισμένους του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), του Ταμείου Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ), του Ασφαλιστικού Ταμείου Υπαλλήλων Τραπεζών, του Ταμείου Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών, του Ταμείου Λιμενικού Σώματος, καθώς και του ασφαλιστικού ταμείου των φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

ΧΡΕΗ 7 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκο Θεοδοσιάδη, οι οφειλές των συγκεκριμένων ταμείων προς τα περίπου 1.200 φαρμακεία του νομού Θεσσαλονίκης προσεγγίζουν το ποσό των 7,3 εκατ. ευρώ.

Όπως συγκεκριμένα επισημαίνει ο κ. Θεοδοσιάδης, σε 5,2 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές του ΟΑΕΕ και σε 1,4 εκατ. ευρώ αυτές του ΤΥΔΚΥ. Από το ταμείο των τραπεζικών υπαλλήλων οφείλονται στους φαρμακοποιούς περίπου 500.000 ευρώ, από αυτό των δικηγόρων περίπου 73.500 ευρώ και από τα ασφαλιστικά ταμεία του λιμενικού σώματος και των φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας 63.000 ευρώ και 27.000 ευρώ αντίστοιχα.

“Παρότι, σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, τα ταμεία θα έπρεπε να εξοφλούν τις οφειλές τους εντός 30 ημερών, οι συγκεκριμένοι έξι ασφαλιστικοί φορείς έχουν καθυστερήσει να αποδώσουν τα οφειλόμενα εδώ και έξι ή ακόμη και οκτώ μήνες”, σημειώνει ο κ. Θεοδοσιάδης.

ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΝ ΣΕ ΔΑΝΕΙΣΜΟ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου, η ασυνέπεια των ασφαλιστικών ταμείων έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση είναι αναγκασμένοι να εξοφλούν τους προμηθευτές τους μέσα σε τριάντα ημέρες, αλλά και να καταβάλλουν το προβλεπόμενο ΦΠΑ.

“Για τα ποσά που τους οφείλονται από τα συγκεκριμένα έξι ταμεία οι φαρμακοποιοί έχουν ήδη αποδώσει ως ΦΠΑ περίπου 600.000 ευρώ”, επισημαίνει ο κ. Θεοδοσιάδης, προσθέτοντας ότι, για να ανταποκριθούν σε αυτές τις οικονομικές απαιτήσεις, ολοένα και περισσότεροι φαρμακοποιοί καταφεύγουν στη λύση του δανεισμού.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ

Το βάρος της κατάστασης αυτής μετατίθεται τελικά στην πλάτη των ίδιων των ασφαλισμένων, οι οποίοι από την ερχόμενη Δευτέρα θα χρειάζεται να πληρώνουν από την τσέπη τους το κόστος των φαρμάκων. Στη συνέχεια, κρατώντας την απόδειξη του φαρμακείου και τη συνταγή του γιατρού, θα πρέπει να απευθύνονται στο ασφαλιστικό τους ταμείο και να διεκδικούν εκ των υστέρων μεμονωμένα τα χρήματα που έχουν καταβάλει.

Για το θέμα αυτό αναμένεται να παρέμβει τα επόμενα εικοσιτετράωρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ), καθώς χιλιάδες μέλη της, ασφαλισμένα στο ΤΥΔΚΥ, αναμένεται να συναντήσουν προβλήματα. Μόνο σε επίπεδο νομού Θεσσαλονίκης οι εν ενεργεία και οι συνταξιούχοι δημοτικοί υπάλληλοι που είναι ασφαλισμένοι στο ΤΥΔΚΥ ανέρχονται σε περίπου 10.000.

Το ΤΥΔΚΥ, από την πλευρά του, θα είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο και το χρόνο απόδοσης των οφειλομένων προς τους φαρμακοποιούς μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, καθώς αυτή την περίοδο έγιναν μεγάλες αλλαγές στη διοικητική διάρθρωση του ταμείου.

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Σε αναστολή τής επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων προχωρούν από 1 Σεπτεμβρίου και οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά. Σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις των οικείων φαρμακευτικών συλλόγων, το ζήτημα αφορά τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, του ΟΑΕΕ, καθώς και των ταμείων των δικηγόρων και των μηχανικών.