Αναστολή λειτουργίας λόγω έλλειψης πόρων

Το ταμείον είναι μείον και τα κρατικά κονδύλια… έμειναν στον δρόμο

Αναστέλλει τη λειτουργία του το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (ΕΚΤΕΠΝ), καθώς το ταμείον… είναι μείον. Ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) δεν χρηματοδότησε το Κέντρο, καθώς δεν έλαβε τα απαραίτητα κονδύλια από το υπουργείο Υγείας. Ετσι το ΕΚΤΕΠΝ δεν δύναται, για πρώτη φορά ύστερα από 15 χρόνια λειτουργίας, να ανταποκριθεί στο πολύ σημαντικό έργο του το οποίο αφορά την αποστολή στατιστικών στοιχείων για τα ναρκωτικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση και συμμετοχή της χώρας μας στο ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης. Την ώρα που ο διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής, καθηγητής κ. Κ.Στεφανής , έκανε την παραπάνω καταγγελία, ο υπουργός Υγείας κ. Δ.Αβραμόπουλος δήλωνε ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο». Κατά την επίσκεψή του στον χώρο του παλιού Αναμορφωτηρίου Θηλέων δίπλα στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου θα αναπτυχθεί το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για Ενήλικες και Εφήβους Χρήστες Εξαρτησιογόνων Ουσιών, παραδέχτηκε ότι την τελευταία δεκαετία έχει σημειωθεί επικίνδυνη αύξηση του αριθμού των χρηστών και ότι 6.000 νέα παιδιά «είναι στα πρόθυρα του θανάτου». Μαζί του ήταν και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικ. Κακλαμάνης, καθώς το πρόγραμμα με την επωνυμία «Αθήνα- Ζωή» είναι του Δήμου Αθηναίων.

Στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Στεφανής επισήμανε ότι το ΕΚΤΕΠΝ, ένα από τα καλύτερα Κέντρα της ΕΕ, αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης καθώς δεν έχει λάβει ακόμη τα 300.000 ευρώ που είχαν εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας για το 2007. «Δεν έχουμε πρόθεση να αντιπαρατεθούμε με κανέναν.Θα έπρεπε να βγούμε και να φωνάξουμε, προκειμένου να διαφυλάξουμε ό,τι έχουμε καταφέρει ως τώρα.Δεν προχωρήσαμε σε κινητοποιήσεις, αλλά φθάσαμε στο απροχώρητο» δήλωσε ο κ. Στεφανής.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο πρώην υφυπουργός Υγείας κ. Αθ. Γιαννόπουλος ο οποίος δήλωσε ότι «έπεσε από τα σύννεφα» μόλις έμαθε για την αναστολή της λειτουργίας του Κέντρου. «Υπάρχουν τα λεφτά και μπορούν να δοθούν» είπε. Από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΠαΣοΚ κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και κ. Μ. Σκουλάκης έκαναν λόγο για κυβερνητική απραξία.

Την κυβερνητική πολιτική για το πρόβλημα των ναρκωτικών κατήγγειλε χθες η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα, η οποία συναντήθηκε με το Σωματείο των εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φ.Κουβέλης κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία.