Αναθεώρηση συντάγματος

Στις αναθεωρητέες διατάξεις του συντάγματος περιλαμβάνεται μία διάταξη που αφορά ευθέως στην υγεία.

Πρόκειται για την παράγραφο 3 του άρθρου 21, η οποία στο ισχύον σύνταγμα έχει ως εξής:

«Το Κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών».

Κατά τους συνταγματολόγους η χρήση του ρήματος μεριμνώ είχε πολύ χαλαρό νόημα και δεν υποδήλωνε δεσμευτικές υποχρεώσεις του κράτους, πράγμα που φάνηκε στα χρόνια της κρίσης, όταν 2,5 εκατομμύρια πολιτών έμειναν ανασφάλιστοι και μεγάλο μέρος της υγειονομικής τους περίθαλψης ανέλαβαν τα κοινωνικά ιατρεία. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ υπήρξαν υπαίτιοι της κρίσης, αντιμετώπιζαν τη «μέριμνα» του κράτους ως συνώνυμο της υπεκφυγής και σε ορισμένες περιπτώσεις -όπως συνέβη επί υπουργίας Λοβέρδου και Αδώνιδος- η «μέριμνα» πήρε χαρακτηριστικά κοινωνικού ολοκαυτώματος.

Το ζήτημα αντιμετωπίστηκε από την παρούσα κυβέρνηση με τον ν.4368/2016 θεσπίζοντας για πρώτη φορά το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας για την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Είναι συνεπώς εμβληματική η υπερψήφιση από τη Βουλή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αναθεωρηθεί η παρ. 3 του άρθρου 21 του συντάγματος και -σύμφωνα με την εισήγηση- να διατυπωθεί ως εξής:

«Το κράτος εγγυάται το δικαίωμα στην υγεία και υποχρεώνεται να παρέχει καθολική πρόσβαση σε αποτελεσματικές παροχές υγείας μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας».