Ανατιμολόγηση και αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης φαρμάκων στο “πνεύμα” των βιομηχάνων

Ζούντα Αντιγόνη
 
 

Στο πλαίσιο των προτάσεων αλλά και των αξιώσεων της φαρμακοβιομηχανίας “προσαρμόστηκαν”, εν πολλοίς, η αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, καθώς και η πολυαναμενόμενη ανατιμολόγηση που ανακοίνωσε χθες η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη.

 

Η Λ. Κατσέλη ανέφερε χθες ότι η ανατιμολόγηση των φαρμάκων θα γίνει σε δύο φάσεις

Ανακοινώνοντας νέο τύπο τιμολόγησης με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρωζώνης, αντί των τριών της Ε.Ε. των 27 που θεωρητικώς ισχύει σήμερα, υιοθέτησε πλήρως την αντίστοιχη πρόταση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Επισήμανε μάλιστα ότι με το υφιστάμενο καθεστώς θα επερχόταν δραστική περικοπή στις τιμές (μειώσεις κατά 32% στα πρωτότυπα φάρμακα και κατά 55% στα γενόσημα (αντίγραφα) “που δεν θα ήταν άμεσα εφαρμόσιμη”.

Και αυτό γιατί, κατά την υπουργό, πρέπει να ληφθούν υπόψη “σημαντικές παράμετροι”, όπως το διαφορετικό ΑΕΠ των άλλων χωρών, οι δυσκολίες λόγω της διαφοράς των ισοτιμιών και η δημιουργία στρεβλώσεων στην αγορά, παράγοντες που επίσης είχαν επισημανθεί από τη φαρμακοβιομηχανία. Βέβαια, όπως αναφέρθηκε, στο υπουργείο τελικά δεν υπήρχαν στοιχεία παρά μόνο από 11 χώρες της Ε.Ε. Άλλωστε, σημείωσε, οι αλλαγές γίνονται λαμβάνοντας υπόψη τις πωλήσεις κάθε φαρμάκου.

Σύμφωνα, πάντως, με την υπουργό η αλλαγή αυτή θα επιφέρει στα συνολικά 6.500 φάρμακα, η οποία θα ανατιμολογηθούν μεσοσταθμική μείωση 20% που θα οδηγήσει σε περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1 δισ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή του ασφαλισμένου ετησίως αναμένεται να μειωθεί κατά 100 ευρώ. Πάντως, ανέφερε, από την ανατιμολόγηση θα προκύψουν και αυξήσεις σε κάποια φάρμακα, ενώ τόνισε ότι η φαρμακοβιομηχανία “ήθελε” μειώσεις μόνο 10%.

Όπως ανέφερε η κ. Κατσέλη, η ανατιμολόγηση των φαρμάκων θα γίνει σε δύο φάσεις, η πρώτη έως το τέλος του μήνα και η δεύτερη πιθανότατα έως τον Ιούνιο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πόσα και ποια φάρμακα θα περιλαμβάνονται σε κάθε φάση, αφού ακόμη, σημείωσε, βρίσκεται σε εξέλιξη η “συζήτηση” με τις επιχειρήσεις. Ανέφερε επίσης ότι μετά την ανατιμολόγηση θα υπάρξει μεταβατική περίοδος δύο μηνών, κατά την οποία θα διατίθενται τα φάρμακα και με τις δύο τιμές, ώστε να εξαντληθούν τα αποθέματα.

Σε ό,τι αφορά τα γενόσημα (αντίγραφα), η τιμή τους θα υπολογίζεται κατά 10% χαμηλότερα από εκείνη που παίρνει το πρωτότυπο μετά τη λήξη της πατέντας. Για τα νέα γενόσημα η τιμή τους θα υπολογίζεται στο 70% της τιμής του πρωτοτύπου εκτός πατέντας.
Η υπουργός αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα υπάρξει “ειδική πρόβλεψη” για τα νοσοκομειακά, τα “ορφανά” (για σοβαρές και σπάνιες ασθένειες που εισάγονται απευθείας από τον ΙΦΕΤ) και τα κοινόχρηστα φάρμακα, χωρίς όμως να αναφέρει τι θα προβλέπει.

Σημείωσε εξάλλου ότι από την πλήρη ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τις τιμές για όλα τα φάρμακα στην Ε.Ε., προέκυψε πως η Ελλάδα είναι από τις τρεις ακριβότερες χώρες της Ε.Ε. και η τρίτη ακριβότερη παγκοσμίως στα γενόσημα (που αποτελούν το 13% του συνολικού τζίρου), ενώ ανέφερε ότι η φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύτηκε το 2009 στα 6,6 δισ. ευρώ.

Α.Ζ.