Ανατροπές – εξπρές στο ασφαλιστικό

Του Θανάση Παπαδή

Ενα μεγάλο «αγκάθι» της ελληνικής οικονομίας αλλά και της κοινωνίας, βρίσκεται για ακόμη μια φορά πρώτο τη τάξει στην κυβερνητική ατζέντα. Με συνοπτικές διαδικασίες, ανοίγει το ασφαλιστικό και μέσα στο 2009 οι νέες αλλαγές θα αποτελέσουν νόμο του ελληνικού κράτους.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλοντας να μη χάσει ούτε μία ημέρα και παράλληλα να δείξει προς τις Βρυξέλλες πως οι δεσμεύσεις της αποτελούν συμβόλαιο προχωρά σε δραστικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, από χθες άνοιξε και επισήμως το ασφαλιστικό και το τελικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα είναι έτοιμο πιθανότατα τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου. Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας – Κοινωνικής Ασφάλισης, συμφώνησαν μετά τη συνάντηση που είχαν χθες ότι η κατάσταση στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι ιδιαίτερα δυσμενής και απαιτούνται άμεσα η λήψη μίας σειράς αποφάσεων.

 

Ο Αν. Λοβέρδος και ο Γ. Παπακωνσταντίνου έκλεισαν αργά χθες το βράδυ τα δύο πρώτα ραντεβού με τους κοινωνικούς εταίρους. Την προσεχή εβδομάδα θα συναντηθεί με το προεδρείο της ΓΣΕΕ και την Πέμπτη με τον ΣΕΒ. Σήμερα εξάλλου αναμένεται να αποστείλει και επίσημα τις επιστολές προς τους κοινωνικούς εταίρους, με τις οποίες θα ζητά να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Εcofin 
Εν συνεχεία θα υπάρξουν επαφές μαζί τους και η κυβέρνηση θα καταλήξει άμεσα στο τελικό σχέδιο, το οποίο και θα καταθέσει ως νομοσχέδιο στη Βουλή. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στην επόμενη σύνοδο του EcoFin και του Eurogroup στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, θα έχει στις αποσκευές του το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Με την κίνηση αυτή, ο Έλληνας υπουργός θέλει να δείξει στις Βρυξέλλες ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις και ξεκινά από την πλέον «καυτή πατάτα».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρθηκε στα προβλήματα του συστήματος. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι «παραλάβαμε ένα ασφαλιστικό σύστημα με τεράστια προβλήματα και με τεράστιες ανάγκες χρηματοδότησης, πέραν από τη νομοθετημένη. Ήδη μέσα στο 2009, καταγράφονται επιπρόσθετες ανάγκες κρατικής χρηματοδότησης, που ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ. Συνεπώς, πρέπει να υπάρξει πολιτική αντιμετώπισης του ασφαλιστικού ζητήματος συνολικά».

Εν συνεχεία ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στη διαδικασία με την οποία ανοίγει το ασφαλιστικό σημειώνοντας «θα ζητήσουμε τη γνώμη των κοινωνικών εταίρων τις επόμενες ημέρες.

Ταυτιζόμαστε με τον κ. Παπακωνσταντίνου σε ό,τι αφορά τα επόμενα κυβερνητικά βήματα και μετά τη συνάντηση με τους Κοινωνικούς Εταίρους θα ανακοινώσουμε τα βήματα των κοινωνικών μέτρων. Η ανακοίνωση αυτή δεν θα καθυστερήσει καθόλου».

Σύγκρουση για τις αλλαγές στις ελαστικές μορφές εργασίας

Σε «αγκάθι» εξελίσσεται για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης η επαναρύθμιση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων με νέο νόμο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010, όπως έχει προαναγγείλει ο Α. Λοβέρδος.

Πλήρης διάσταση απόψεων καταγράφηκε χθες ανάμεσα στους εμπειρογνώμονες της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων όταν, στο πλαίσιο της Επιτροπής που έχει συστήσει ο Α. Λοβέρδος υπό τον καθηγητή Ι. Κουκιάδη, ετέθη το θέμα της παροχής περισσότερων εγγυήσεων για τους απασχολούμενους με ευέλικτες μορφές εργασίας, όπως με καθεστώς συμβάσεων έργου, οι οποίες υποκρύπτουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, καθώς και με μερική απασχόληση.

Οι εμπειρογνώμονες της ΓΣΕΕ ζήτησαν να επαναπροσδιοριστεί η έννοια της εξαρτημένης σχέσης εργασίας με κριτήρια όπως η αποκλειστικότητα της απασχόλησης υπέρ συγκεκριμένου εργοδότη, το κύριο εισόδημα και να θεωρηθεί ότι όσοι πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια και δεν έχουν έγγραφη σύμβαση να θεωρηθούν ως εργαζόμενοι αορίστου χρόνου. Αντίθετη άποψη διατύπωσαν οι εμπειρογνώμονες των εργοδοτικών οργανώσεων, υποστηρίζοντας την αναγκαιότητα ύπαρξης αυτών των νέων μορφών εργασίας.

Μερική απασχόληση
Διάσταση απόψεων σημειώθηκε και για τον περιορισμό της χρήσης της μερικής απασχόλησης που ζήτησε η ΓΣΕΕ με την πρόβλεψη αντικινήτρων.

Οπως η καθιέρωση ανώτατου ποσοστού ευέλικτης εργασίας ανά επιχείρηση, στο 15%, με στόχο την αποτροπή της καταχρηστικής επιβολής της σε βάρος της πλήρους και σταθερής απασχόλησης, κατώτατο εργάσιμο χρόνο για τους μερικώς απασχολούμενους στις 20 ώρες την εβδομάδα, προσαυξημένο ωρομίσθιο κατά 25% για την υπερωριακή απασχόλησή τους.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής συζητήθηκαν επίσης οι προϋποθέσεις για την προσφυγή των επιχειρήσεων στην εκ περιτροπής εργασίας και στις διαθεσιμότητες.

Δηλώσεις

Γ. Παπακωνσταντίνου: «Υπήρξαν σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων από τον προϋπολογισμό του 2009. Μαζί με τον κ. Λοβέρδο, δρομολογούμε μία σειρά από πολιτικές, για να αντιμετωπίσουμε συνολικά τα προβλήματα του ασφαλιστικού».

Α. Λοβέρδος: Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρθηκε στα προβλήματα του συστήματος. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι «παραλάβαμε ένα ασφαλιστικό σύστημα με τεράστια προβλήματα και με τεράστιες ανάγκες χρηματοδότησης, πέραν από τη νομοθετημένη».

«Ηδη μέσα στο 2009, καταγράφονται επιπρόσθετες ανάγκες κρατικής χρηματοδότησης, που ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ. Συνεπώς, πρέπει να υπάρξει πολιτική αντιμετώπισης του ασφαλιστικού ζητήματος συνολικά».

Οι πρώτες αντιδράσεις

Σπ. Παπασπύρος (πρόεδρος ΑΔΕΔΥ): «Η πολιτική αύξησης των ορίων ηλικίας και της μείωσης των συντάξεων δεν έλυσαν τα προβλήματα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού».

Στ. Ανέστης (γραμματέας τύπου της ΓΣΕΕ): «Δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω επιβάρυνση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στις συντάξεις. Κάθε σχετική παρέμβαση θα αποτελέσει αιτία πολέμου».

Γιώργος Γάτος