Ανατροπές στους όρους προφυλάκισης

Διαχωρισμός ποινών για χρήστες και εμπόρους ναρκωτικών

Τα νέα μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών που παρουσίασε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, με φόντο τις κλιμακούμενες κινητοποιήσεις στις φυλακές, όπου περισσότεροι από 3.301 κρατούμενοι απέχουν από το συσσίτιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, είναι σαρωτικά.

Προβλέπουν ριζική αναδιατύπωση των κριτηρίων προφυλάκισης, που αυτή τη στιγμή «κρατούν» στις φυλακές πάνω από 3.200 υπόδικους σε σύνολο 11.700. Από εδώ και στο εξής θα προφυλακίζονται μόνον οι κατηγορούμενοι για πράξεις που τιμωρούνται με 20ετή και ισόβια κάθειρξη. Εξαιρούνται οι κατηγορούμενοι που είναι ύποπτοι φυγής και όσοι έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν με ποινή κάθειρξης. Οσοι εξάλλου έχουν καταδίκες έως πέντε έτη, θα μπορούν να εξαγοράσουν την ποινή τους προς τρία ευρώ την ημέρα.

Ακόμη, διαχωρίζονται οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών και τα «βαποράκια» από τους εμπόρους. Με το νέο καθεστώς, οι χρήστες θα αποφυλακίζονται μόλις εκτίσουν τα 2/5 της ποινής τους, ενώ οι έμποροι μικρών ποσοτήτων με κάθειρξη έως 10 έτη, θα αποφυλακίζονται με όρους, εφόσον έχουν εκτίσει τα 3/5 της ποινής. Αντιθέτως, οι ισοβίτες μεγαλέμποροι θα απολύονται υπό όρους, εφόσον έχουν εκτίσει τουλάχιστον 25 έτη. Από τις ρυθμίσεις εκτιμάται ότι θα ευεργετηθούν τα 2/3 από τους 4.900 καταδικασθέντες για ναρκωτικά.