Ανατροπή στο εθνικό σχέδιο για τη γρίπη

«Παράταση» στην έναρξη εμβολιασμού αποφάσισε η νέα υπουργός Υγείας – Νέα κρούσματα σε παιδιά στη Θεσσαλονίκη

Της Ελένης Πετροπούλου

Αυστηρότερους ελέγχους και παρακολούθηση στα σχολεία για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, καθώς διαπιστώθηκε ότι αρκετοί μαθητές προκειμένου να κάνουν «κοπάνα» προσποιούνται τους άρρωστους.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να αλλάξουν και τα κριτήρια προσωρινής αναστολής της λειτουργίας των σχολείων λόγω γρίπης, ενώ θα απλουστευθούν τα μέτρα με σκοπό την πιο εύκολη εφαρμογή τους.

Ταυτόχρονα, «παράταση» στην έναρξη του εμβολιασμού για τη νέα γρίπη αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οπως ξεκαθάρισε χθες η υπουργός Υγείας κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου -μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης- πριν ξεκινήσει ο εμβολιασμός, η χώρα θα περιμένει τις τελικές αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και τις εγχώριες επιστημονικές γνωματεύσεις.

Προετοιμασία
Πρόσθεσε ωστόσο ότι «η προετοιμασία συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς» επισημαίνοντας πως προτεραιότητα για τον εμβολιασμό παραμένουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου και οι ειδικές ομάδες. Σημειώνεται ότι ο πρώην υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος είχε ανακοινώσει ότι ο εμβολιασμός με το πανδημικό εμβόλιο θα άρχιζε στις 20 Οκτωβρίου.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου αναφερομένη στα σχολεία είπε ότι «συνεχίζουμε κανονικά αυτή τη στιγμή με το σύστημα που υπάρχει και το Συμβούλιο συνεχώς αξιολογεί, επαναξιολογεί και επανεκτιμά». Ζήτησε μάλιστα από τα μέλη της Επιτροπής καλύτερη εποπτεία και έλεγχο σε όλα τα επίπεδα, με ιδιαίτερη έμφαση στην κλινική επιτήρηση και την καλύτερη συλλογή στοιχείων για τα σχολεία.

Εξάλλου, και η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου αποφάσισε χθες να επανασυσταθεί η Επιτροπή για την παρακολούθηση της γρίπης στα σχολεία, καθώς τα μέλη της προηγούμενης αποχώρησαν μετά την αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο.

Κρούσματα
Και ενώ επανεξετάζονται τα κριτήρια για την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των σχολείων λόγω νέας γρίπης, χθες επιβεβαιώθηκαν δύο ακόμη κρούσματα σε μαθητές δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για δύο αγόρια, που φοιτούν στην 5η δημοτικού, το ένα σε σχολείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και το άλλο σε σχολείο σε δυτική συνοικία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Βόρειας Ελλάδας, ο ένας από τους μαθητές πήγε σε ιδιώτη γιατρό την περασμένη Πέμπτη και ο άλλος σε ιατρείο ιδιωτικής εταιρείας και τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν έδειξαν ότι πάσχουν από ήπια μορφή της νέας γρίπης. Και οι δύο μαθητές νοσηλεύονται στα σπίτια τους.

Οπως προκύπτει πάντως από την επίσημη καταγραφή των κρουσμάτων της νέας γρίπης από το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων, ο ιός Η1Ν1 παρουσιάζει φθίνουσα πορεία στην χώρα μας με τα περισσότερα περιστατικά να αφορούν σε εποχική γρίπη.

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν μόλις 54 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης, με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 2.282. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν οι μισοί μαθητές που εξετάστηκαν για τη νέα γρίπη, είχαν προσβληθεί από ρινοϊό, όπως τουλάχιστον προέκυψε από τον έλεγχο στο Ινστιτούτο Παστέρ.

Γερμανία
Εν τω μεταξύ, καταγράφηκε χθες ο πρώτος θάνατος από τη νέα γρίπη στη Γερμανία. Πρόκειται για μία 36χρονη παχύσαρκη γυναίκα η οποία -σύμφωνα με τις γερμανικές υγειονομικές αρχές- έχασε τη ζωή της εξαιτίας «ανεπάρκειας των πνευμόνων και του συνόλου των ζωτικών οργάνων».

Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της, οι γιατροί διαπίστωσαν, εκτός από την ύπαρξη του ιού Η1Ν1, και πολλών βακτηριδίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά. Οι ειδικοί θεωρούν ότι ο ιός Η1Ν1, μαζί με τα βακτηρίδια, προετοίμασαν το έδαφος για τη μόλυνση, η οποία σε συνδυασμό με τις επιπλοκές της ίωσης, προκάλεσαν τον θάνατο της ασθενούς, ανέφεραν οι γιατροί.

Φόβοι μετάλλαξης του ιού
Εντοπίστηκε κρούσμα ανθεκτικό στο εμβόλιο Ταμιφλού και αντιμετω-πίστηκε με το Relenza

Φόβους για μετάλλαξη του ιού της νέας γρίπης διατυπώνουν οι επιστήμονες μετά τον εντοπισμό κρούσματος ανθεκτικού στο εμβόλιο Ταμιφλού. Οπως ανακοίνωσε χθες, αξιωματούχος των ιαπωνικών υγειονομικών υπηρεσιών, γενετική μετάλλαξη του ιού της νέας γρίπης Α(H1N1), που είναι ανθεκτικότερη έναντι του αντιβιοτικού Tamiflu ανιχνεύθηκε σε μια έφηβη, στην οποία δεν είχε χορηγηθεί το φάρμακο αυτό ποτέ στο παρελθόν.

Το κρούσμα πιστεύεται πως αποτελεί την πρώτη περίπτωση μετάδοσης, από άνθρωπο σε άνθρωπο, μετάλλαξης του λεγόμενου ιού της γρίπης Α, που δεν αντιμετωπίζεται με Ταμιφλού στην Ιαπωνία, ωστόσο ο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας Τακέσι Ενάμι επισήμανε ότι ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί οριστικά το γεγονός.

Με Relenza 
Η ασθενής πάντως αντιμετωπίστηκε τελικά με το Relenza, ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μετάλλαξη δεν επιδεινώνει τον ιό, ούτε υπάρχουν ενδείξεις ασυνήθιστης αύξησης των κρουσμάτων στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι ο κίνδυνος ο ιός να μην αντιμετωπίζεται με το Ταμιφλού είναι υψηλότερος σε ασθενείς με αδύναμο ανοσοποιητικό ή σε ασθενείς που έχουν λάβει αντιβιοτικά προληπτικά διότι εκτέθηκαν σε φορείς του ιού, λέει αξιωματούχος των Ιαπωνικών υγειονομικών υπηρεσιών.