Αναβάλλεται η επαναλειτουργία του «Aγ. Ανδρέας»

Πεννυ Μπουλουτζα

Αναβάλλεται για έξι μήνες η επαναλειτουργία του νοσοκομείου Αγιος Ανδρέας της Πάτρας το οποίο υπέστη ζημιές τον περασμένο Ιούνιο στον σεισμό της Ανδραβίδας. Η αναβολή κρίνεται αναγκαία προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες επεμβάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση του κτιρίου.

Αυτό αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετά την εισήγηση ειδικής επιτροπής πανεπιστημιακών, που είχαν αναλάβει να εκπονήσουν σχετική μελέτη. Οπως αναφέρεται στη μελέτη, εντοπίστηκαν «αστοχίες κατασκευής» του νοσοκομείου, και σημειώνεται ότι «είναι δυνατόν να συμβούν στο σκελετό του κτιρίου ανεπιθύμητες βλάβες κατά τρόπο απότομο, χωρίς προειδοποίηση».

Το νοσοκομείο Αγιος Ανδρέας, που διαθέτει περίπου 350 κλίνες, εκκενώθηκε τον περασμένο Ιούνιο με εντολή του υπουργείου Υγείας προκειμένου να ανακαινισθούν οι εσωτερικοί χώροι που είχαν υποστεί ζημιές από τον σεισμό. Η Παθολογική, Ορθοπεδική και Χειρουργική κλινική του νοσοκομείου μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό του Ρίο, που έχει επωμιστεί το τελευταίο διάστημα το μεγάλο βάρος της παροχής νοσοκομειακής φροντίδας στον πληθυσμό της πόλης, ενώ οι υπόλοιπες υπηρεσίες στο πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο 409 Πατρών. Η Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων ολοκλήρωσε πρόσφατα την εσωτερική ανακαίνιση του κτιρίου, ωστόσο η μελέτη που υπέβαλε η Επιτροπή στο υπουργείο στις αρχές της εβδομάδας θέτει νέα δεδομένα και «καθυστερεί» την επαναλειτουργία του νοσοκομείου ώστε να γίνουν οι επιπλέον εξωτερικές επεμβάσεις.

Οπως επισημαίνεται στην εισήγηση της Επιτροπής, ακριβώς επειδή πρόκειται για κτίριο υψηλής κοινωνικής σπουδαιότητας, η επισκευή τοιχοπληρώσεων (που έχει ήδη ολοκληρωθεί) «δεν είναι λογικό να γίνει από μόνη της αποδεκτή, αλλά επιβάλλεται η στατική του ενίσχυση πριν από την επαναλειτουργία». Σημειώνεται ότι οι νέες επεμβάσεις θα διαρκέσουν 4 – 6 μήνες και το κόστος τους εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 2 εκατ. ευρώ.