Αναβάλλονται χημειοθεραπείες στο νοσοκομείο «Μεταξά» λόγω έλλειψης χρημάτων

Σοβαρή καταγγελία για το αντικαρκινικό νοσοκομείο Μεταξά κάνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο, στο αντικαρκινικό νοσοκομείο αναβάλλονται χημειοθεραπείες, λόγω έλλειψης χρημάτων. Όπως αναφέρει, έχουν απομείνει 5.000 ευρώ στο νοσοκομείο για φάρμακα και οποιος ασθενής με καρκίνο πάει σήμερα για χημειοθεραπεία – που μπορεί να στοιχίζει περισσότερο – η θεραπεία αναβάλλεται.

«Η Δημόσια Υγεία δεν βελτιώνεται με 5% δημόσιες δαπάνες Υγείας, όταν ο μέσος όρος των χωρών της Ευρώπης είναι 7,5%», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, για να σημειώσει:

«Όπου υποχωρεί ο δημόσιος τομέας, τα κενά καλύπτει ο ιδιωτικός τομέας, με τον πολίτη να βάζει πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη. Η αναγέννηση του ΕΣΥ δεν εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα του υπουργού Υγείας, που είναι αποδεδειγμένη, αλλά συνολικά από τη κυβέρνηση. Από τα χρήματα».

Ο κ. Γιαννάκος υπογραμμίζει πως τα νοσοκομεία εμφανίζουν σήμερα ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,2 δισ. ευρώ, που αποτελούν «θηλιά» στον λαιμό του προϋπολογισμού του νοσοκομείου.

Στο ερώτημα εάν γίνεται καλή διαχείριση των λιγοστών χρημάτων που λαμβάνουν τα νοσοκομεία, απαντά αρνητικά και αναφέρει το εξής παράδειγμα:

«Σταδιακά, από τα νοσοκομεία απολύονται 6.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση και εγκαθίστανται εργολάβοι. Οι πρόσθετες ανάγκες τους νοσοκομείων στις εν λόγω υπηρεσίες καλύπτονται με εργολάβους, καθώς τα νοσοκομεία δεν έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν συμβασιούχους».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζει πως κάθε εργαζόμενος των εργολάβων στοιχίζει περισσότερο από έναν γιατρό: «Οι εργαζόμενοι που απασχολούν οι εργολάβοι δουλεύουν σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, λαμβάνουν τα μισά χρήματα από όσα δικαιούνται. Τα νοσοκομεία, όμως, πληρώνουν στους εργολάβους τα διπλά από ότι θα πλήρωναν εάν παρέμειναν ή προσλάμβαναν συμβασιούχους».

Το θέμα έχει τεθεί από την Ομοσπονδία στον υπουργό Υγείας και στον υφυπουργό Οικονομικών, οι οποίοι φέρονται να έχουν ζητήσει στοιχεία από τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Αναφέρει ως παράδειγμα το Κρατικό Νίκαιας, όπου ανέθεσαν σε εργολάβο την φύλαξη για δύο μήνες, με 10 φύλακες, έναντι 71.622,40 ευρώ με ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, οι 10 φύλακες κοστίζουν 35.800 ευρώ τον μήνα ή 3.500 ευρώ ο καθένας. Εαν προσλάμβαναν συμβασιούχους ή επικουρικούς, θα στοίχιζαν ακριβώς τα μισά χρήματα (14.500 ευρώ) και οι εργαζόμενοι θα λάμβαναν μεγαλύτερο μισθό από ότι τώρα μέσω του εργολάβου.