Αναβάλλονται μεταγγίσεις σε ασθενείς με μεσογειακή αναιμία λόγω ελλείψεων σε αίμα

Σε αναβολή έχουν οδηγηθεί οι μεταγγίσεις στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας σε 50 παιδιά που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, καθώς οι διαθέσιμες ποσότητες αίματος δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, προβλήματα στην επάρκεια αίματος εμφανίζουν και νοσοκομεία της Αθήνας.

Όπως δηλώνει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από μεσογειακή αναιμία, κ. Ιωάννα Μυρίλλα «στο Κρατικό της Νίκαιας παρατηρούνται τελευταία αρκετές αναβολές μεταγγίσεων, ενώ στο Παίδων Αγία Σοφία -όπου μεταγγίζονται συνολικά 800 άνθρωποι- χορηγούνται μειωμένες ποσότητες αίματος προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι» .

Oι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία χρειάζονται μετάγγιση αίματος κάθε 15 ημέρες και σε πολλές περιπτώσεις, τους ζητείται να φέρνουν έναν εθελοντή αιμοδότη κάθε φορά που πηγαίνουν για μετάγγιση -κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο.

Μάλιστα, η Ελλάδα είναι η μοναδική δυτική χώρα που πραγματοποιεί εισαγωγές αίματος. Από τις 600.000 και πλέον φιάλες αίματος που απαιτούνται κάθε χρόνο, οι 25.000 περίπου εισάγονται από την Ελβετία, με κόστος που αγγίζει το 1 εκατ. ευρώ.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που παρουσιάζονται, το υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται στην αύξηση των εισαγωγών σε 30.000 ή και 40.000 φιάλες ετησίως.

Από την πλευρά τους, τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου προτίθενται να προσφύγουν ακόμη και στον Παγκόσμιο Oργανισμό Υγείας προκειμένου να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την κάλυψη των αναγκών τους.