Ανάβει «φωτιές» το σχέδιο νόμου για τον αθλητισμό – Νόμιμα και τα «αναβολικά» από τα ιδιωτικά γυμναστήρια!

class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>
Του Βασίλη Βενιζέλου


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”> 


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>Υψηλές πιθανότητες να αποσυρθεί ως μη γενόμενη διατηρεί η σειρά των κραυγαλέων άρθρων, τα οποία περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο για τον αθλητισμό, το οποίο υπογράφει ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, και προβλέπουν τη νομιμοποίηση της διακίνησης «συμπληρωμάτων διατροφής» και άλλων παραθλητικών… σκευασμάτων από τα ιδιωτικά γυμναστήρια της γειτονιάς!


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>Τα εν λόγω άρθρα του νομοσχεδίου, τα οποία καταγγέλλει με μία οξεία ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), κατετέθησαν στη δημόσια διαβούλευση εν αγνοία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), αλλά και υπό καθεστώς «τυφλής» εμπιστοσύνης εκ μέρους του ιδίου του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού προς τον Γιώργο Βασιλειάδη, ενώ έχουν ήδη  ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών και από υψηλόβαθμα στελέχη της γενικής γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ), σύμφωνα με τις πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του healthview.gr.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>Ως μη όφειλε, το νομοσχέδιο για τον αθλητισμό νομιμοποιεί και επισημοποιεί μία απαράδεκτη όσο και επικίνδυνη για τις ζωές των μικρών και των ενηλίκων αθλητών κατάσταση μαζικής εμπορίας και διακίνησης ύποπτων ουσιών, παρά το γεγονός ότι το εν λόγω νομοσχέδιο απαιτεί την έγκριση του ΕΟΦ για την πώληση τέτοιων ουσιών από τα γυμναστήρια… Ενός ΕΟΦ, όμως, ο οποίος τρέχει και δεν φτάνει να σταματήσει το επικίνδυνο αυτό γαϊτανάκι στις γειτονιές όλων μας!


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>«Η αδιανόητη αυτή διάταξη θέτει σε κίνδυνο την Υγεία όλων των αθλουμένων  και κυρίως των εφήβων, αφού η χορήγηση των σκευασμάτων αυτών θα γίνεται χωρίς την συμβουλή, την έγκριση και την εποπτεία ενός επιστήμονα υγείας, με σκοπό μόνο το κέρδος. Οι ευθύνες του υπουργείου Υγείας είναι μεγάλες», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης. Πρόσθεσε ότι «η άμεση απόσυρση της διάταξης είναι επιβεβλημένη. Οι βιταμίνες τα σκευάσματα και τα συμπληρώματα διατροφής σχετίζεται άμεσα με την Υγεία των πολιτών και δεν νοείται η διάθεση τους μόνο με εμπορικούς όρους».


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>Σημειώνεται ότι, τουλάχιστον ως προς την πώληση των συμπληρωμάτων διατροφής, ισχύει μέχρι σήμερα η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) με αρ. πρωτ. Γ5α/53625 (ΦΕΚ 3328 Β’ 21-9-2017), η οποία ναι, μεν, δύναται να τροποποιηθεί με νόμο ή μεταγενέστερη ΚΥΑ ή ακόμη και με προεδρικό διάταγμα (Π.Δ.), αλλά αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής στο άρθρο 11:


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>«Η πώληση των συμπληρωμάτων διατροφής επιτρέπεται να γίνεται από τα φαρμακεία, καθώς και τα καταστήματα τα οποία, κατά την κείμενη νομοθεσία, επιτρέπεται να πωλούν τυποποιημένα τρόφιμα. Η πώληση εξ αποστάσεως συμπληρωμάτων διατροφής επιτρέπεται μόνο από τις παραπάνω πηγές και εφόσον πληρούνται οι ειδικοί όροι της νομοθεσίας για πωλήσεις εξ’ αποστάσεως».


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>Μερικά κρίσιμα ερωτήματα για τα στεροειδή – αναβολικά 


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>Έχουμε και λέμε, επίσης, όσον αφορά τα περιβόητα στεροειδή – αναβολικά: ο ΕΟΦ, με σχετικές αποφάσεις του, έχει από χρόνια τροποποιήσει τη διαδικασία για τη χορήγηση των αδειών κυκλοφορίας για τα αναβολικά – στεροειδή, ώστε αυτά να χορηγούνται με ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία από τον φαρμακοποιό και όχι με απλή ιατρική συνταγή. Πράγματι, το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ έχουν από χρόνια λάβει αυτά τα μέτρα, τα οποία ισχύουν έως σήμερα.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>Τι γίνεται και ποιος ελέγχει, όμως, την παράνομη εισαγωγή και διακίνηση των στεροειδών – αναβολικών από λογής – λογής… «επιχειρηματίες προπονητές», καθώς και από τα χιλιάδες ιδιωτικά γυμναστήρια της γειτονιάς, που τα χορηγούν ακόμη και σε παιδιά;


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>Με ποιον τρόπο σκέφτονται οι συναρμόδιοι υπουργοί να μπλοκάρουν το παράνομο κύκλωμα εισαγωγής και διακίνησης των αναβολικών-στεροειδών στην χώρα μας;


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>Έχουν τη βούληση να ελέγξουν και να χτυπήσουν αυτά τα παράνομα κυκλώματα τα οποία δηλητηριάζουν θανάσιμα ακόμη και παιδιά;


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>Έχουν τη βούληση να εφαρμόσουν τη νομοθεσία και τις σχετικές αποφάσεις;


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>Εμείς γνωρίζουμε ότι εκατοντάδες γυμναστήρια της γειτονιάς θα έπρεπε να είχαν ήδη σφραγισθεί, καθώς συμμετέχουν ανεμπόδιστα σε αυτά τα θανατηφόρα κυκλώματα της παράνομης διακίνησης αναβολικών – στεροειδών στην χώρα μας!


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>Ο Γιώργος Βασιλειάδης δεν γνωρίζει, άραγε;


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”> 


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>