“Αναβρασμός” και πάλι στο χώρο της Υγείας

Σε αναβρασμό βρίσκονται για ακόμα μια φορά οι νοσοκομειακοί γιατροί για το εφημεριακό σύστημα και τον τρόπο πληρωμής τους. Συγκεκριμένα, οι νοσοκομειακοί γιατροί πληρώθηκαν ένα μέρος των εφημεριών μαζί με τον μισθό τους, δηλαδή σαν επίδομα και το υπόλοιπο ποσό που αφορούσε τις εφημερίες για την κάλυψη όλων των ημερών του μήνα, δεν πληρώθηκαν. «Έγινε αυτό που φοβόμασταν και περιμέναμε. Ενσωματώθηκε σαν επίδομα ένα μέρος του ποσού των εφημεριών και για τις υπόλοιπες η διοίκηση μας είπε ότι περιμένει οδηγίες από την περιφέρεια για να δει αν και πως θα πληρωθούν. Φυσικά το ποσό θα το διεκδικήσουμε και οι συνάδελφοι έχουν ζητήσει γενική συνέλευση, διότι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν παραπάνω από τις προβλεπόμενες εφημερίες και να μην τις πληρώνονται. Περιμένουμε μέχρι τις 15 του μήνα, οπότε και θα έχει ενημέρωση η διοίκηση και στη συνέχεια θα κάνουμε γενική συνέλευση για να δούμε με ποιον τρόπο θα διεκδικήσουμε τα χρήματά μας», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Καβάλας Παναγιώτης Ραφτόπουλος.

Η εκτελεστική γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο και συζητήσανε για τον μειωμένο κρατικό προϋπολογισμό που αφορά τα νοσοκομεία, αλλά και για το εφημεριακό σύστημα.

 

«Ζητήσαμε την κατάργηση του ν. 3868 και αντικατάσταση από σύστημα εφημέρευσης βάσει προτύπων, για τα οποία θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα συζήτηση. Ζητήσαμε επίσης την άμεση πληρωμή των πρόσθετων εφημεριών, καθώς και όσων είναι ανεξόφλητες μέχρι σήμερα. Ο υπουργός είπε ότι όντως έχει ξεφύγει η δαπάνη και οι εφημερίες που θα πραγματοποιηθούν το Δεκέμβριο ανησυχεί ότι βρίσκονται στον αέρα» επισήμανε εκ μέρους της εκτελεστικής γραμματείας ο Δημήτρης Βαρνάβας και συνέχισε λέγοντας ότι ένα φλέγον ζήτημα είναι οι προσλήψεις, οι οποίες παραμένουν στάσιμες και είναι άγνωστο εάν θα προχωρήσουν εφόσον δεν υπάρχουν χρήματα. Οι γιατροί ζήτησαν να δοθούν αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των προσλήψεων, η οποία είναι κοινή πεποίθηση πως δεν πάει καλά. Ο υπουργός δήλωσε ότι υπογράφει όλες τις προσλήψεις που φτάνουν στο γραφείο του, ενώ για την τροπολογία που θα επιταχύνει τη διαδικασία εισηγήσεων είπε πως την έχει υποβάλλει στο προεδρείο της Βουλή.

Σε ό,τι αφορά την εντολή για περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων για το 2011, ο κ. Ραφτόπουλος τόνισε ότι, «είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε σε παράταση των ραντεβού για χειρουργεία, όπως είναι πολύ πιθανό να μειωθούν οι κλίνες ακόμα και στην Μονάδα Εντατικής. Με την εφαρμογή της οικονομικής λιτότητας είναι σαφές ότι οι παροχές Υγείας θα είναι ελαττωμένες κι αυτό θα είναι εις βάρος των ασθενών». Στο ίδιο κλίμα ο κ. Βαρνάβας δήλωσε, «οι διοικήσεις των Νοσοκομείων κατάρτισαν προϋπολογισμούς λειτουργικών δαπανών για το 2011 οι οποίοι ανέρχονται συνολικά στα 3,5 δις ευρώ, ενώ το υπουργείο Υγείας επέβαλε περικοπή τους κατά 1 δις. αυτό θα οδηγήσει σε τεράστια λειτουργικά προβλήματα, ακόμη και σε κλείσιμο τμημάτων. Δεδομένης της κατά 30% αύξησης στην προσέλευση ασθενών στα νοσοκομεία η ΟΕΝΓΕ θεωρεί επιβεβλημένο να χρηματοδοτηθεί με επάρκεια το δημόσιο σύστημα υγείας ώστε ν΄ ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση χωρίς να προκαλείται περιθωριοποίηση και οικονομική επιβάρυνση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι σημερινές ελλείψεις βασικών υλικών στα νοσοκομεία και ΚΥ, θα μετατραπούν σε μόνιμο βρόχο μετά τις περικοπές των προϋπολογισμών και θα οδηγήσουν το ΕΣΥ σε ασφυξία, ενώ οι ελλείψεις σε υλικά χειρουργείου ακυρώνουν τη δυνατότητα διεκπεραίωσης δευτεροβάθμιων υπηρεσιών υγείας από τα νοσοκομεία».

Οι γιατροί εκφράσανε την κατηγορηματική αντίθεση των νοσοκομειακών γιατρών στην επιβολή εισιτηρίου στα τακτικά και έκτακτα περιστατικά και κηρύξανε

την εβδομάδα από 22-28 Νοεμβρίου ως εβδομάδα δωρεάν πρόσβασης των πολιτών στα Νοσοκομεία και ΚΥ της χώρας.

Αναστασία ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ