Αναβρασμός στις φυλακές της χώρας

Με το δάχτυλο στις… κινητοποιήσεις οι κρατούμενοι. Αιφνιδιαστική επίσκεψη Καστανίδη στον Κορυδαλλό. Να προλάβει τις αναμενόμενες αντιδράσεις επιχειρεί η νέα ηγεσία του υπουργείου.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Αναβρασμός επικρατεί μεταξύ των κρατουμένων στις φυλακές όλης της χώρας, όπου πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζονται κινητοποιήσεις από τους κρατούμενους οι οποίοι διαμαρτύρονται πως, μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις του περσινού Νοεμβρίου, δεν έχουν ληφθεί ουσιαστικά μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους στα σωφρονιστικά καταστήματα.
Η χθεσινή αιφνιδιαστική κίνηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρη Καστανίδη να επισκεφτεί τις φυλακές Κορυδαλλού, μπαίνοντας ακόμη και στα κελιά των κρατουμένων, για να συνομιλήσει μαζί τους, δείχνει πως η νέα ηγεσία του υπουργείου επιχειρεί να προλάβει τις αντιδράσεις που αναμένονται από τη μεγάλη πλειοψηφία των κρατουμένων.
Τόσο στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης όσο και στα υπόλοιπα σωφρονιστικά καταστήματα επιτροπές κρατουμένων παρέδωσαν στις διοικήσεις κατάλογο με συγκεκριμένα αιτήματα, ζητώντας να διαβιβαστούν στον αρμόδιο υφυπουργό Απόστολο Κατσιφάρα.  Έγκυρες πληροφορίες, που όμως χθες διαψεύστηκαν από την πλευρά των διοικήσεων, ανέφεραν πως κρατούμενοι είναι αποφασισμένοι να ξεκινήσουν από την προσεχή Δευτέρα κινητοποιήσεις απέχοντας ακόμη και από το συσσίτιο.
Στον κατάλογο των αιτημάτων των κρατουμένων περιλαμβάνονται η αποποινικοποίηση συγκεκριμένων αδικημάτων, η μεταφορά αλλοδαπών κρατουμένων στις χώρες τους, η ισχύς των τεσσάρων πέμπτων της ποινής και για τους καταδικασθέντες για υποθέσεις ναρκωτικών και κυρίως η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα.  Όπως εξηγούν, οι φυλακές έχουν μετατραπεί σε αποθήκες ανθρώπων, καθώς εκτός του υπερπληθυσμού που παρατηρείται δεν πληρούνται οι συνθήκες υγιεινής και περίθαλψης. Επισημαίνουν ακόμη πως οι εξαγγελίες της προηγούμενης ηγεσίας για την αποφυλάκιση 5.500 κρατουμένων δεν εφαρμόστηκε και ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος. Χαρακτηριστικό είναι ότι αντιπροσωπεία του δικηγορικού συλλόγου που επισκέφτηκε τα Διαβατά βρήκε 620 κρατούμενους, όταν ο προβλεπόμενος αριθμός είναι μόλις 320.

ΕΙΔΕ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ
“Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε απαντήσεις στα προβλήματα και να δράσουμε γρήγορα, ώστε να αντιμετωπίσουμε δύο τρία πολύ μεγάλα προβλήματα, όπως ο υπερπληθυσμός, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που νοσεί και γενικότερα οι συνθήκες κράτησης”, δήλωσε ο κ. Καστανίδης μετά τις συναντήσεις που είχε στον Κορυδαλλό. Από την πλευρά του υπουργείου μελετάται η μείωση του χρόνου προφυλάκισης των υποδίκων από 18 μήνες σε ένα χρόνο, προκειμένου και με αυτόν τον τρόπο να αποσυμφορηθούν οι φυλακές.
Η κίνηση του κ. Καστανίδη να έρθει σε απευθείας επαφή με τους κρατούμενους σχολιάστηκε θετικά από τους ίδιους, χωρίς όμως ακόμη να είναι γνωστό αν οι φυλακισμένοι θα επανεξετάσουν τις σχεδιαζόμενες κινητοποιήσεις τους λόγω αυτού του γεγονότος.



ΑΠΟΨΗ

Καζάνι που βράζει
 
Γράφει η Ρωξάνη Κωστατζίκη,
μέλους του δ.σ. του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης

Σωφρονιστικό σύστημα – Νοέμβριος 2009. Βρισκόμαστε ένα χρόνο μετά τη συγκλονιστική κινητοποίηση των κρατουμένων σε όλες τις φυλακές της χώρας, που ξεκίνησε στις 3 Νοεμβρίου 2008. Χιλιάδες κρατούμενοι επί 18 ημέρες με απεργία πείνας διεκδικούσαν ανθρώπινες συνθήκες φυλάκισης. Μάχονταν για λίγη αξιοπρέπεια στη διαβίωση στα κελιά. “Η κατάσταση στις φυλακές είναι ζήτημα ποιότητας της δημοκρατίας”, δήλωσε στις 14 Νοεμβρίου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τέλος, ο τότε υπουργός κ. Χατζηγάκης, υπό την πίεση της κινητοποίησης, ένα βήμα πριν από την εξάντληση, και για να εκτονώσει την κατάσταση, εισήγαγε εμβόλιμα σε ένα άλλο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης προς ψήφιση ορισμένες μεταβατικές διατάξεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Επρόκειτο τότε, με την πρώτη δέσμη μέτρων, με εφάπαξ αποφυλάκιση, να αποφυλακιστούν τουλάχιστον 5.500 κρατούμενοι, καταδικασμένοι σε μικρές ποινές, αν μπορούσαν βέβαια να πληρώσουν το ποσό της εξαγοράς. Οι κρατούμενοι ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους ενόψει των δεσμεύσεων που εξήγγειλε ο υπουργός δηλώνοντας ότι ο αγώνας τους ενάντια στις χωματερές ανθρώπων συνεχίζεται. Όμως τελικά τα μέτρα αποδείχθηκαν πενιχρά. Στις φυλακές συνεχίζουν να στοιβάζονται οι κρατούμενοι κατά τρόπο αδιανόητο. Στα Διαβατά, ενώ προβλέπεται χώρος κράτησης για κάθε κρατούμενο 21 μέτρα, πρέπει να αρκεστεί τελικά στα έξι μέτρα και έτσι σε κάθε θάλαμο, αντί για τέσσερις κρατούμενοι, στοιβάζονται δέκα! Και μάλιστα αδιάκριτα: ισοβίτες, βαρυποινίτες, μαζί με υπόδικους! Στο ιατρείο απασχολείται μόνο ένας παθολόγος με χαμηλότατη αμοιβή 400 ευρώ, που αντικειμενικά δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κρατουμένων. Είναι αδήριτη ανάγκη για ψυχίατρο σε μόνιμη βάση, αφού μάλιστα υπάρχει μεγάλος αριθμός τοξικοεξαρτημένων κρατουμένων, και για πολλαπλάσιους νοσηλευτές από όσους υπάρχουν. Οι φύλακες αναγκάζονται να υποκαθιστούν τους νοσηλευτές που λείπουν, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό! Το νοσοκομείο κρατουμένων ρημάζει αχρησιμοποίητο και ανυποστήρικτο. 
Ένα καζάνι που βράζει λοιπόν είναι η φυλακή.