Αναβρασμός στον χώρο της Υγείας

Ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης με προμηθευτές ορθοπεδικού υλικού και φαρμακοποιούς Αθήνας και Πειραιά

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Ανοιχτά μέτωπα στον χώρο της υγείας, εξαιτίας της αδυναμίας οργανισμών όπως τα νοσοκομεία να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Οι προμηθευτές ορθοπεδικού υλικού, μετά τη διακοπή «τροφοδότησης» των νοσοκομείων, προχωρούν και στην απόσυρση των παρακαταθηκών και των εργαλείων τους από τα νοσοκομεία, διαμαρτυρόμενοι για τις σοβαρές καθυστερήσεις στην εξόφληση των χρεών των μονάδων υγείας που ξεπερνούν τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Ετσι, οι εταιρείες-μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού αύριο θα αποσύρουν τις παρακαταθήκες από το ΚΑΤ και τον Ευαγγελισμό και μεθαύριο από το Ασκληπιείο Βούλας και το Γενικό Κρατικό Αθηνών. Σημειώνεται ότι προς το παρόν σοβαρά προβλήματα στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών εξαιτίας της κινητοποίησης των προμηθευτών δεν έχουν αναφερθεί στο υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, η κατάσταση αναμένεται να ενταθεί με την απόσυρση των παρακαταθηκών. Το υπουργείο Υγείας έχει δηλώσει ότι θα δρομολογηθεί πριν από το τέλος του έτους η εξόφληση των χρεών των νοσοκομείων.

Εν τω μεταξύ, από χθες οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά έχουν σταματήσει την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Δημοσίου, μέτρο που από 1η Δεκεμβρίου 2008 αναμένεται να επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Οι φαρμακοποιοί της Αθήνας προχώρησαν σε αυτήν την ενέργεια, διαμαρτυρόμενοι για τις σημαντικές καθυστερήσεις στην εξόφληση των τιμολογίων τους. Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν φαρμακεία που δεν έχουν πληρωθεί από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) από τον περασμένο Απρίλιο, ενώ το συνολικό χρέος του οργανισμού στα φαρμακεία του Λεκανοπεδίου προσεγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εξήγγειλε 24ωρη απεργία για την ερχόμενη Τετάρτη 26 Νοεμβρίου με αίτημα την οριστική επίλυση του προβλήματος.

Σε αναβρασμό βρίσκονται και οι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ γιατροί εξαιτίας της 10μηνης καθυστέρησης στην πληρωμή τους για υπηρεσίες που έχουν προσφέρει στους ασφαλισμένους. Αυτήν τη στιγμή 12 Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, μεταξύ των οποίων οι Αθήνας, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, καλούν τους γιατρούς να τους εξουσιοδοτήσουν προκειμένου να προχωρήσουν σε ομαδικές καταγγελίες των συμβάσεών τους με τον ΟΠΑΔ.

Κοινές αποφάσεις

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει συγκαλέσει για το ερχόμενο Σάββατο σύσκεψη με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων προκειμένου να ληφθούν κοινές αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις. Σημειώνεται ότι τόσο ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Ν. Λέγκας όσο και ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ κ. Διονύσιος Χιόνης έχουν δεσμευθεί για άμεση εξόφληση των χρεών προς τους γιατρούς για τους τρεις πρώτους μήνες του 2008. Τα χρήματα όμως δεν έχουν αποσταλεί λόγω της απεργίας των υπαλλήλων του ΟΠΑΔ.