Ανδρέας Ξανθός: Από θαύμα είναι όρθια τα νοσοκομεία του ΕΣΥ!

Από Βασίλη Βενιζέλο

Για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα – άμεση ανακούφιση του ασθενή, κάλυψη του ανασφάλιστου, διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων δομών Υγείας – έκανε μεταξύ άλλων το πρωί της Τετάρτης 4 Φεβρουαρίου λόγο, για άλλη μία φορά, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνισκό σταθμό "Στο Κόκκινο".

Συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Ξανθός υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

 

"Υπάρχει μια εικόνα πολύ μεγάλης αποδιοργάνωσης από τη μνημονιακή διαχείριση στο σύστημα Υγείας. Ο σχεδιασμός μας αυτή τη στιγμή είναι να δούμε τις διαδικασίες οριακών προσλήψεων που είχαν δρομολογηθεί και μέσω αυτών να δώσουμε μια προτεραιότητα στην κάλυψη όχι μόνο των σημερινών κρεβατιών ΜΕΘ, αλλά και ενεργοποίηση όλων των κρεβατιών που δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Ιεραρχούμε τώρα τις επείγουσες ανάγκες για να έχουμε αισθητή βελτίωση. Είναι θαύμα πως κρατιούνται όρθια τα δημόσια νοσοκομεία, και τα κράτησε το ανθρώπινο δυναμικό και σε αυτούς θα στηριχθεί η προσπάθειά μας, όχι απλώς να επουλώσουμε τις πληγές, αλλά ταυτόγχρονα να αναδιοργανώσουμε. Διότι πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα: η άμεση ανακούφιση του ασθενή, κάλυψη του ανασφάλιστου, η διασφάλιση της επιβίωσης των δημόσιων δομών. Αυτό θέλει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Θα πούμε περισσότερα στις προγραμματικές δηλώσεις".

 

Ακόμη, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επεσήμανε:

 

"Πρέπει να προετοιμάσουμε ορισμένες θεσμικές τομές, οι οποίες θα έχουν κοινωνική ανταποδοτικότητα και δεν θα είναι νεοφιλελεύθερης κοπής. Θα υπερβούμε την κομματικοκρατία και την αδιαφάνεια. Αυτό αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα, πραγματική φροντίδα, και το τεράστιο ζήτημα της δημόσιας υγείας που αφορά ισότιμα όλους τους ανθρώπους."