Ανδρέας Ξανθός: Η Μαύρη Βίβλος της πανδημίας γράφεται καθημερινά

Ο Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός  στην εναρκτήρια τοποθέτησή του στη σημερινή συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με αντικείμενο  «Αποτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής τραγωδίας και οι εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες για τους διασωληνωμένους-θανάτους εκτός ΜΕΘ» αναφέρθηκε στη μεγάλη εικόνα των πολλαπλών κρίσεων από τις οποίες διέρχεται η χώρα λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για τοξικό και δυσβάσταχτο μείγμα υγειονομικής κρίσης, ακρίβειας και ενεργειακής φτώχειας σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, η υγειονομική κρίση συνεχίζει να είναι παρούσα αφήνοντας ακόμη στο πέρασμά της 50 και 60 νεκρούς καθημερινά, υπενθυμίζοντας την αποτυχία της κυβέρνησης. Σε αυτή τη συνθήκη το Υπουργείο Υγείας αρνείται επίμονα να προβεί σε αποτίμηση της πορείας και της διαχείρισης της πανδημίας, ώστε να καταγραφούν τα βαθύτερα αίτια των σκληρών επιδημιολογικών δεικτών, σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης, και να συμφωνηθεί το αναγκαίο επόμενο βήμα για την ενίσχυση του συστήματος υγείας

«Είμαστε σήμερα στη χειρότερη θέση από τις χώρες της δυτικής Ευρώπης, σε πλεονάζουσα θνησιμότητα» και μάλιστα «η θέση της χώρας μας χειροτέρευε από κύμα σε κύμα της πανδημίας και αυτός είναι ο πιο σκληρός δείκτης της πανδημίας», τόνισε ο Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Επιπλέον, ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στην «αποδιοργάνωση των νοσοκομείων του ΕΣΥ όπου η πλειοψηφία τους μετατράπηκαν σε covid νοσοκομεία με αποτέλεσμα να έχουμε ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες και αυξημένη θνησιμότητα σε άλλους ασθενείς». Καταλόγισε στην κυβέρνηση της ΝΔ έλλειψη πολιτικής βούλησης, στήριξης και ενδυνάμωσης του δημόσιου συστήματος υγείας, σημειώνοντας πως γι’ αυτό «η Μαύρη Βίβλος της πανδημίας γράφεται καθημερινά και αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί». 

Ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.  ζήτησε να λήξει η συζήτηση περί απολύσεων για αυτούς που είναι σε αναστολή εργασίας, χαρακτηρίζοντάς την κοινωνική αγριότητα και να μην προχωρήσει η ιστορία των εργολαβικών συνεργείων στα νοσοκομεία

Ο πρώην Υπουργός Υγείας κλείνοντας τόνισε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να είναι έτοιμες να συμφωνήσουν σε ένα συνολικό σχέδιο  ενδυνάμωσης του ΕΣΥ και του ανθρώπινου δυναμικού του, με:

• θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης αναπλήρωσης των κενών λόγω συνταξιοδότησης,

• διασφάλιση της μόνιμης εργασιακής προοπτικής των συμβασιούχων,

• 15.000 μόνιμες προσλήψεις σε βάθος 3ετίας και στοχευμένη ενίσχυση κρίσιμων τομέων του ΕΣΥ (ΠΦΥ, ΤΕΠ, Κλινικές Λοιμώξεων, ΜΕΘ, Αποθεραπεία-Αποκατάσταση, Ψυχική Υγεία ) και των Υπηρεσιών  Δημόσιας Υγείας.

• σοβαρή αναβάθμιση των αποδοχών  των ιατρικού και λοιπού προσωπικού, καθώς και με

• δέσμη κινήτρων για προσέλκυση γιατρών σε άγονες περιοχές, σε ειδικότητες που είναι  σε έλλειψη και σε «άγονες» προκηρύξεις στις δομές του  ΕΣΥ. Κατέθεσε συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις για ριζική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, ανασχεδιασμό και ενδυνάμωση του Χάρτη Υγείας με περιφερειακές μονάδες, γενναίους οικονομικούς πόρους, αύξηση αποδοχών και κίνητρα στους υγειονομικούς, μονιμοποίηση των 15.000 συμβασιούχων επικουρικών γιατρών και αυτόματη αναπλήρωση για όσους συνταξιοδοτούνται, καθώς και συνολική επένδυση σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας και όχι αλλαγή χαρακτήρα των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και σε ΣΔΙΤ.