Ανδρέας Ξανθός: κυβερνητικό “μπάχαλο” με τον προσωπικό γιατρό και ακύρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε σήμερα ο Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής Ρεθύμνου και Τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με θέμα “Το κυβερνητικό “μπάχαλο”  με τον  προσωπικό  γιατρό  και η ακύρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ”.

Η διαδικασία φαίνεται να έχει «βαλτώσει», τονίζει ο Ανδρέας Ξανθός, καθώς δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι γιατροί για να καλύψουν τις ανάγκες, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σε πολλές περιοχές της περιφέρειας οι μόνοι διαθέσιμοι γιατροί είναι οι γιατροί των Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ και των ΠΙ. Αυτό σημαίνει ότι κάτοικοι των πόλεων αναγκάζονται (υπό την απειλή των μεγάλων οικονομικών επιβαρύνσεων στα  φάρμακα και στις εξετάσεις) να δηλώσουν προσωπικούς γιατρούς που υπηρετούν σε δομές ΠΦΥ της επαρχίας ή σε απομακρυσμένες περιοχές της Αττικής, με τους οποίους δεν πρόκειται να συναντηθούν ποτέ . Προσωπικός γιατρός χωρίς προσωπική επαφή  με τον ασθενή ! Εκεί οδηγεί το αδιέξοδο ενός μοντέλου που βασίστηκε στην εμπλοκή των ιδιωτών γιατρών και όχι στη στήριξη και  ανάπτυξη των δημόσιων δομών ΠΦΥ, όπως είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση λογάριαζε «χωρίς τον ξενοδόχο», προβλέποντας στη συνδρομή των φιλικών προς αυτήν Ιατρικών Συλλόγων. Αντί γι’ αυτήν, ο ΠΙΣ έχει καταθέσει ήδη  3 προσφυγές στο ΣτΕ εναντίον του θεσμού του προσωπικού γιατρού.

Το εγχείρημα του προσωπικού γιατρού συνιστά στην πραγματικότητα μια αντι-μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει σε νέες  ακάλυπτες ανάγκες, σε ανισότητες και χαμηλής ποιότητας φροντίδα, ενώ με βάση τα διδάγματα της πανδημίας χρειάζεται η ενδυνάμωση και ριζική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ και ειδικά της ΠΦΥ, με στόχο την καθολική, ισότιμη και αποτελεσματική  κάλυψη των σύγχρονων αναγκών υγείας.

Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης: