Μεταξύ των προτάσεων που έκανε ο Έλληνας υπουργός, ήταν η αλλαγή του μοντέλου τιμολόγησης των νέων φαρμάκων.
Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να επαναληφθούν φαινόμενα παρόμοια με εκείνο της Roche, η οποία ζήτησε να αποσυρθεί ογκολογικό της σκεύασμα από τον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων.
Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε ο Ανδρέας Ξανθός, στη σύνοδο των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Ο Έλληνας υπουργός χαρακτήρισε το θέμα σοβαρό, σημειώνοντας πως δεν έχει κλείσει, καθώς “…o κίνδυνος δημιουργίας συνθηκών επισφάλειας για την παρουσία και άλλων ανάλογων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, είναι υπαρκτός…”.
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, η συμπεριφορά της συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας, αναδεικνύει ένα πολύ σοβαρό, ευρύτερο πολιτικό ζήτημα: την ανισότητα ευρωπαίων πολιτών στην πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες εξ’ αιτίας «επιθετικών» εταιρικών στρατηγικών της φαρμακοβιομηχανίας.
Είναι – είπε – μία πρακτική που προωθεί μια “αγοραία” αντίληψη για το φάρμακο, σε βάρος του κοινωνικού του χαρακτήρα και της προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως το θέμα των εμποδίων στην πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες δεν είναι καινούργιο:
Από τον Ιούνιο του 2016, στα συμπεράσματα του συμβουλίου υπουργών, στη διάρκεια της ολλανδικής προεδρίας, αναγνωρίστηκε το πρόβλημα των υψηλών τιμών των καινοτόμων φαρμάκων και τα ζητήματα βιωσιμότητας που αυτές θέτουν για τα συστήματα Υγείας.
Τιμές απαγορευτικές ακόμα και για οικονομικά εύρωστες χώρες, με αδιαφανή κόστη έρευνας και ανάπτυξης (R&D) και αυθαίρετα διαμορφωμένες”.
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό ιδιαίτερο θέμα πρόσβασης υπάρχει για τις μικρές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες, παρότι τα προϊόντα τους εγκρίνονται κεντρικά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), δεν τα κυκλοφορούν σε χώρες με μη “ελκυστικές” αγορές και χαμηλή προσδοκία κερδοφορίας.
Η πολιτική απάντηση – είπε – είναι η ενδυνάμωση πρωτοβουλιών διακρατικής συνεργασίας, όπως αυτές που έχουν ήδη συγκροτηθεί από αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διαπραγμάτευση
Σκοπός τους είναι η από κοινού διαπραγμάτευση βιώσιμων τιμών αποζημίωσης αλλά και γενικότερα την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας, καθώς και τη συγκρότηση μηχανισμών αποτελεσματικής παρέμβασης σε περιπτώσεις ελλείψεων (πραγματικών ή τεχνητών)σε ζωτικής σημασίας φάρμακα.
Μεταξύ των προτάσεων που έκανε ο Έλληνας υπουργός, ήταν η αλλαγή του μοντέλου τιμολόγησης των νέων φαρμάκων.
Ζήτησε, επίσης, να ενταθεί η προσπάθεια δομημένου διαλόγου, με την τεχνική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της “Στρογγυλής Τράπεζας” ανάμεσα σε κράτη, φαρμακοβιομηχανία και συλλόγους ασθενών.
Δημ.Κ.